-----------------------------------
sorin georgescu
15 Apr 2025 21:16


-----------------------------------
multumesc pt raspunsuri si sugestii. Intradevar...... "ieftin si bun" exista numai in vise si in talciok! Tine pana la coltul strazii.
Ala de 127mm pare mai serios. Si pretul e mai serios....
dupa ce l-a comparat cu un acromat Skywatcher 90/910 mm aici e dilema mea, daca sa merg pe unul cu lentile sau pe astea cu oglinda. Avantaje si dezavantaje. 
Maksutov-Cassegrain imi pare ca are totusi avantaje usor mai bune in cazul cand bugetul e mic si e nevoie de portabiltate buna (dimensiuni mici si greutati mici). Dar ma descurajeaza partea cu reglajele colimarii.... 
Nu ma grabesc deoarece pentru mine va fi foarte dificil de folosit neavand curte sau terasa/balcon unde sa pun un telescop. Trebuie ori sa il car cu bicicleta, ori cu masina pana undeva sa il pot folosi.... (cu bicicleta imi e mai la indemana).
Ma gandesc si sa caut ceva la SH, varianta clar mai eficienta la bani (si eu nu sunt din ala care vrea musai "lucru nou" ca Spalatelul).... insa ce am observat in timp, toti care vand ceva pe la noi au chestii cu defecte ascunse (marea majoritate) si de cele mai multe ori preturile cerute sunt aiurea mai ales in zona ceva mai ieftina, sau mai bine zis, ceva mai putin scumpa. Abia in zona scumpa SH sunt si oferte bune si cinstite.