-----------------------------------
renclod
20 Apr 2025 02:18


-----------------------------------
Eu i-am vazut ziua si pe camere fumegind in zbor , sau arzind cu dira de lumina de 50m lungime , si groasa de 50 cm ,  am mers dupa ei , i-am gasit 

Exceptional! 

Oficial, nici un meteorit lunar nu este inregistrat in metbul ca "fall", toti sunt "found".

Deci, oficial nimeni inca nu a fost martor la caderea unui meteorit lunar.
Toti au fost gasiti, fara a se cunoaste data precisa a caderii vreunuia.
Ceea ce inseamna ca desi, probabil si logic, toti meteoritii lunari au avut, macar partial, crusta de fuziune cand erau proaspat cazuti, multi si-au pierdut crusta in timp. Din motive care implica si compozitia chimica, lithologia specifica, etc.

 Daca ai sti din ce e compus regolithul , sau anorthitul , anorthositul , 
Am senzatia vaga :D ca anorthositul este compus in principal din anorthit. 
Anorthitul la randul lui este compus din calciu, aluminiu, siliciu si oxigen, in formula ideala CaAl2Si2O8.
Regolithul lunar este descris in multe locuri, dar eu (inca) nu am nici o bucatica, din pacate.
Detin totusi regolith de pe asteroidul Vesta, adica un fragment de meteorit Howardite, cam 100 grame. Detin si rezultatul unei analize lithogeochemistry executata de Activation Laboratories Ltd. in orasul Ancaster, Canada pe un esantion de 9 grame din meteoritul meu. 
La cerere eu pot prezenta lista cu compozitia chimica a unei mici cantitati din regolithul de pe Vesta, este un fisier XLSX cu 7 randuri si 58 de coloane.

 Omul mai invata ....
Exact.