-----------------------------------
Alexandru Claudiu
29 Apr 2025 17:37


-----------------------------------
Cu acest tip de zgomot ("walking noise"), m-am confruntat si eu de mai multe ori. Este mult mai vizibil in cazul camerelor color.
Uita-te la poza cu Helix Nebula (facuta cu camera neracita): https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14438&postdays=0&postorder=asc&start=270 Este acelasi tip de zgomot. In aceeasi seara am tras la M2 si nu mai era zgomotul. Diferenta intre tinte este ca Helix este joasa, in zona de poluare luminoasa si ceata.

Intr-adevar exemplul cu Helix nebula arata identic cu al meu din punct de vedere al structurii zgomotului.

Ok, dar care ar putea sa fie motivul in cazul meu: tinta era destul de bine pozitionata (nu era foarte jos - vezi poza atasata), nu era ceata, camera era racita la -10C,  seeing acceptabil (am avut si mai rau) ?

Am tras si din Otopeni de sub linia de aterizare a avioanelor si n-am avut asa zgomot. Acolo eram la tara cu cer bortle 4 (teoretic), 5 (practic). Am tras o vara intreaga din acea pozitie in 2024 si a fost ok. 



Ciudat este ca deseori am tras in conditii mai proaste, la alte tinte, si n-am avut acest zgomot pe background. Cu cateva seri inainte am tras la M51 cu filtru Baader si mi s-a parut ca si acolo am avut cam mult zgomot pe fundal, dar l-am prelucrat. Insa aici, cu filtru dualband de 7 nm (L-Xtreme), mi s-a parut exagerat zgomotul si mai ales pattern-ul lui oblic.

Incerc sa-mi dau seama daca pot imbunatati ceva (nu vreau sa trec pe mono) sau daca am gresit ceva ....
Oare un filtru Optolong L-Ultimate (3nm) ar imbunatati ceva in aceasta situatie?