-----------------------------------
iulian90
12 Mai 2025 16:01


-----------------------------------
Multumesc pentru felicitari.  :) 

Deocamdata vremea capricioasa dar si seeing-ul prost din unele seri senine m-au tinut pe loc cu observarea spectrala a stelelor. 
Chiar si in cazul observarii spectrelor stelare seeing-ul isi spune cuvantul, mai ales in cazul spectrofrafelor cu prisma sau reteaua de difractie montata in fata obiectivului si care nu au fanta, spectrele stelelor se misca si ele odata cu imaginea stelelor ca urmare a seeing-ului si poate duce la alterarea claritatii imaginilor finale cu spectrul. 
Spectrografele care dispun si de fanta in componenta lor nu sunt afectate de seeing si pot produce cele mai clare spectre stelare insa sunt mult mai putin sensibile la lumina slaba a stelelor si necesita ghidaj precis (unele spectrografe scumpe dispun de sistem de autoguiding). 

In cazul meu am spectrograful cu prisma in fata ,care nu are fanta in componenta sa, este sensibil la luminozitatea mica a stelelor, pot prinde mai multe spectre de la mai multe stele, chiar si de la unele obiecte DSO, precum nebuloase de emisie sau planetare, insa produce spectre neliniare ca urmare a indicelui de refractie al prismei din sticla BK7 care variaza neliniar cu lungimea de unda a luminii si este sensibil la miscarea stelelor sau la seeing. 
Pe de alta parte am si spectroheliografele de 60mm si de 80mm cu retele de difractie de 1800 linii/mm ,  care teoretic pot fi folosite si ca spectrografe de inalta rezolutie la stele, si care dispun de fante care elimina efectul seeingului si pot produce spectre clare, liniare si de mare rezolutie. 
Voi incerca pentru inceput cu spectroheliograful de 60mm care are fanta reglabila, voi largi la 0.1mm deschiderea fantei ca sa intre cat mai multa lumina de la stea prin fanta, dar pe masura ce voi avansa cu acest tip de fotografii spectrale la stele realizate cu spectroheliograful, voi inchide treptat fanta pana la 50 microni sau mai putin pentru a obtine linii spectrale mai fine in spectrul stelelor. Nu am idee cat de mult trebuie sa maresc expunerea  si castigul la camera dar sunt sigur ca expunerea va fi foarte mare, de ordinul minutelor pentru a capta lumina slaba a stelelor dispersata mult de reteaua de difractie din spectroheliograf. 
Intre timp m-am mai gandit la inca o varianta de a fotografia spectrele stelelor ; cu o retea de difractie confectionata dintr-un CD din  care am decupat o bucata circulara ,am dezlipit acea pelicula argintie de pe una din fetele CD-ului, astfel obtinand o retea de difractie de transmisie cu circa 600 linii/mm, pe care am montat-o intr-o rama de filtru pe 1,25". Mai am sa-i fac un adaptor si sa o montez in fata unui obiectiv foto de 35mm focala ce il voi atasa pe aparatul foto Canon 450D si voi incerca sa fac poze color la spectrele stelare. Nu am idee ce rezultat voi obtine cu aceasta retea din CD dat fiind faptul ca are liniile circulare si nu drepte ca la o retea de difractie obisnuita, dar conform unor teste facute in trecut pe lumini din indepartare, un CD produce atat un spectru ingust pe o parte a sursei de lumina cat si un spectru mai lat de cealalta parte a sursei de lumina si tocmai acel spectru pare mai luminos,  ramane de vazut.