-----------------------------------
Emil
04 Mai 2008 20:57


-----------------------------------
Salut,
no, multzam fain de tot apai trecerea pe color se va face treptat dar asa mai incolo ca acum nu am cum din cauza banilor (adica ma omoara nevasta daca mai cumpar ceva).
Ca instrumentul meu e capabil de mai mult stiu si eu dar pentru aceasta va trebui sa vad prin apropiere de cineva care poate sa faca o colimare a la carte a telescopului. De cand a fost dat la reparat cam tot timpul ceva nu e in regula. Acum merge dar nu este la randament maxim (am observat in special la M 13 acum ceva vreme) coma se manifesta destul de puternic. De asemenea am o iluminare neuniforma a chipului (la inceput am crezut ca e din cauza poluarii luminoase - coincidenta cu pozitia la care fotografiam in directia aia am niste reflectoare orientate spre cer) asa ca pana scot eu tot din telescop va dura un pic, acum merg asa catinel catinel cu un picior schip dar merg...
Problema se complica la acest design din cauza placii Schmidt (am pus eu o descriere cum se face colimarea unui SN) si stiu ca sunt destul de aproape de valoarea ideala insa tocmai ca acum sunt necesare reglaje atat de fine incat fara aparatura de masurare nu prea are rost. Am incercat tot ce exista pentru colimare si nu pot trece de acest prag iar la observatorul unde sunt inscris nimeni nu cunoaste exact procedura de colimare. Ca informatie laserul de colimare nu ia in calcul off-setul secundarei iar tocmai off-setul este la SN-uri de importanta mare...
Oricum multumesc pentru cometarii si incurajari.

Numai bine
Emil