-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Mai 2008 22:04


-----------------------------------
Permiteti-mi sa fac urmatoarea remarca:pentru observatii planetare  contrastul este parametrul cel mai important.Intre doua telescoape de aceeasi apertura ,va invinge telescopul care asigura cel mai bun contrast.
Deci trebuie considerate toate solutiile care maresc contrastul.Adica:
1)Poate ca telescopul Dall-Kircham ar trebui folosit asa cum l-a conceput Horace Dall .Si anume cu un grup de lentile cu rol de vehicul-erector si o diafragma de camp care elimina lumina parazita,(circumscrisa imaginii oglinzii principale ,cred).
2)Contrastul creste prin micsorarea obstructiei,secundara cat mai mica,eliminarea paianjenului.Oare telescopul personal al lui Texereau de ce o fi fost un Cassegrain de 25 cm F/20 cu placa plan-paralela?
3)Cea mai mica oglinda secundara o are un telescop neobstructionat.Asa dar intra in competitie telescoapele Kutter,si Yolo.Inafara de lipsa secundarei,aceste telescope au o  diafragmare interna impotriva luminii parazite mult mai apropiata de cea a unui refractor ,reflectorul ,in general,e cam sarac in aceasta privinta.In plus TCT-urile ,la ora actula au focale fff lungi,nu ca asa s-ar vrea ci pentru ca numai asa se pot construi.Nu trebuie sa mergem in USA sau Elvetia ca sa privim prin asa ceva , Berente Bela din Ungaria a construit telescoape Yolo de pana la 23cm.
4)Sau oare de ce telescopul planetar personal al lui Clyde Tombaugh o fi fost un Newton de 40cm F/10?Eu cred ca un asemenea telescop poate avea in acelasi timp si o secundara relativ mica si un tub suficient de mare pentru a permite o buna diafragmare contra luminii parazite.
5)Asa ca am sa inchei cu opinia mea personala.Telescopul cu rezolutie si contrast planetar optim ,cu o buna diafragmare interna si care nu sufera din cauza obstructionarii, este refractorul apocromat de 20cm,pe montura ecuatoriala permanenta ,sub cupola.Sper ca in viitor sa reusesc sa-mi organizez niste sesiuni de observatii cu un asemenea instrument aflat in posesia grupului local al MCsE din orasul vecin si prieten Gyula aflat la o ora de mers cu masina.Sunt membru al MCsE din 1995.Mircea