-----------------------------------
iulian90
26 Mai 2025 19:47


-----------------------------------
Intr-adevar , imaginile de mai sus au iesit faine, desi scanarile le-am facut cam tarziu, dupa ora 10, dar in ziua aceea seeing-ul a fost bun pe tot parcursul ei.  De aceea am profitat si am facut pe mai multe lungimi de unda scanari cu SHG-ul de 80mm, printre care si Fe 5018A (pentru prima data cu acest instrument), He-D3 dar si Fe XIV pe 5302A, poate am noroc sa scot in evidenta coroana solara, caci am observat ca SHG-ul de 80mm are mai putina lumina parazita (o parte din lumina incidenta de la fanta se reflecta pe suprafata obiectivului-colimator) decat cel de 60mm . Bun ar fi fost un filtru de rejectie, un H-beta inclinat pe axa optica pentru filtrarea acelei lungimi de unda in zona verde a spectrului, dar nu am. Pentru linia H-alpha folosesc combinatia de fitru UHC + Rosu in fata camerei ca sa ingustez banda de trecere si sa reduc lumina parazita, dar si aici un H-alpha de 7nm si-ar face treaba mult mai bine ca filtru rejector.
De maine ma voi ocupa si de restul scanarilor facute pe 13 mai si in zilele ce au urmat, intrucat nici de prelucrari nu am mai avut timp, am fost si plecat din oras saptamana trecuta.