-----------------------------------
romh
02 Iun 2025 16:45


-----------------------------------
Pe 25 mai am reusit sa observ Vesta in constelatia Virgo, la cam 5 arcminute de HD127265, mag 6.
Nu am gasit surse necunoscute care sa merite a fi analizate. Am incercat sa observ vizual ieri insa pe cerul meu actua abia reusesc sa identific stele de mag 3.  In a doua jumatate a lui iunie, Vesta o sa fie aproape de Syrma, la cam 2 grade. O sa incerc din nou atunci.

Tot pe 25 am observat si Mnemosyne, magnitudine 12, a trebuit sa cresc expunerea la 30s si stelele sunt deja alungite. Asteroidul Tottori cu diam de 6km descoperit de niste japonezi in 1990, are mag17 si nu este vizibil, este denumit dupa un oras din Japonia. Mai jos avem steaua tripla HD126614, a caror componente vizuale de mag 8 si 15 sunt separate de 40 ua estimativ. Dar citesc ca ar fi de fapt tripla...

Erau cateva obiecte care ieseau din evidenta dar foarte slab vizibile, probabil zgomot de fundal. Imediat ce am limitat centroizii returnati de catre daostarfinder in ordine descrescatoare a [url=https://photutils.readthedocs.io/en/stable/api/photutils.detection.DAOStarFinder.html]luminozitatii, punctele au disparut.