-----------------------------------
Super Mario
03 Iun 2025 13:33


-----------------------------------
Un update la ce am scris inainte.
Pana la urma mi-am luat Skywatcher 90/910 mm, am zis ca oricum e ieftin si daca nu o sa imi placa pot oricand sa il vand la mana a-2-a fara sa pierd prea multi bani. 
Il am deja de 2 luni, nu am postat nimic intre timp pt ca am vrut sa il testez bine inainte sa ma dau cu parerea. Cel pe care l-am testat inainte, la postatea mea anterioara, nefiind al meu, a fost testat cu o diagonala ieftina in timp ce Svbony ED 102 si acromatul 70/700 mm ambele aveau diagonale dielectrice 99%, asta cu siguranta a influentat putin si rezultatul testului pe care l-am facut atunci, in defavoarea acromatului 90/910 mm bineinteles.  
Celui pe care l-am cumparat acum i-am luat si o diagonala dielectrica 99% pt a fi testat in aceleasi conditii ca si celelalte doua refractoare pe care le am. 
Primul lucru pe care l-am observat a fost ca, surprinzator, e foarte sharp / clar si la 227x magnificatie (ocular 4 mm). Cel pe care l-am testat acum 7 luni, cu diagonala ieftina, avea o imagine cam spalacita, lipsita de claritate la 227x. Dupa cum am scris si mai sus posibil sa fi fost si din cauza diagonalei de proasta calitate. Oricum am ramas foarte impresionat vazand ca la asa magnificatie imaginea e cat se poate de sharp/ clara. Nu ma asteptam la asta. 
In astea doua luni, de cand il am, l-am testat pe Luna, Marte, galaxii si nebuloase impotriva Svbony ED 102. Micutul acromat 70/700 mm nu l-am mai bagat in ecuatie, fiind mult mai slab decat Skywatcher 90/910.
Svbony ED 102 are o luminozitate ceva mai ridicata, ceva mai putina aberatie cromatica, rezolutie putin mai mare, contrastul parca parca e ceva mai bun, claritatea / sharpness pare sa fie cam la fel. Per total diferenta din pc de vedere optic e foarte mica intre ele, chiar minima as zice. 
Din 33 galaxii pe care le-am vazut / detectat cu Svbony ED 102 (oras bortle 6) am reusit sa vad 28 cu Skywatcher 90/910. Da Svbony e, din pc de vedere optic, ceva mai bun decat Skywatcher 90/910 mm... DAR !!!, diferenta e foarte mica, minima chiar. 
In nici un caz nu cred ca din pc de vedere optic un ED 80 poate fi mai bun decat Skywatcher 90/910 mm. La galaxii si nebuloase nu are nici o sansa cu apertura de doar 80 mm iar la Luna si planete poate fi cel mult la fel de bun, desi eu nu cred ca e posibil. SW 90/910 mm e prea aproape de ED 102 pt ca ED 80 sa fie mai bun. 
De la achromat Skywatcher 90/910 mm la ED 102 chiar nu se merita sa faci upgrade, e foarte mica diferenta intre ele din pc de vedere optic. In schimb diferenta de pret e foarte mare, Skywatcher 90/910 mm OTA cu doua oculare si diagonala se vinde cu 930 lei sau 1300-1400 lei cu montura si accesori in timp ce cel mai ieftin ED 102 de pe piata, vandut de Svbony, e 3400 lei. Adica OTA ED 102 costa de 3.5 ori mai mult decat Skywatcher 90/910 mm. Banii aia in plus se simt intradevar la focuser, cel de pe ED 102 dual-speed si de 2 inch fiind mult superior. Oricum raportul pret/performanta optica la Skywatcher 90/910 mm e excelent, chiar foarte greu de intrecut. 
Celula lentilelor, parasolarul si capacul sunt din plastic dar poti trai linistit cu asta. Focuserul de 1.25 inch e din metal si placut de folosit, se misca destul de finut (bineinteles mult inferior celui dual speed de pe ED care e intradevar la alt nivel).
Spunea cineva inainte ca parasolarul e lucios. Nu e, e mat, la fel si interiorul tubului.
Am ramas cu adevarat impresionat de performanta optica a acromatului Skywatcher 90/910 mm, sunt foarte multumit de el si o sa il folosesc multa vreme de acum incolo. Greu de inteles cine ar putea fi dezamagit de modelul asta, mai ales la asa pret.