-----------------------------------
Claudiu
06 Mai 2008 15:11


-----------------------------------
Serbane, nu te supara. Este natural ca pentru cineva cu experienta solida in acest domeniu ca lucrurile sa fie clare. Toti incepatorii sunt pusi in situatia de a alege ceva dupa buget mai mult decit dupa preferinte, in special pentru ca nu stiu ce-si doresc sa faca.
Exista si considerente non tehnico stiintifice, cum ar fi portabilitatea, volumul ocupat in camera/casa, usurinta in folosire, poluarea luminoasa, greutatea ansamblului, etc. 
Refractoarele apocromate sunt obiective fotografice foarte bune iar cu acromatele mai maricele (de la 4" in sus) se pot face imagini monocrome impecabile, imagini LRGB sau si mai complexe foarte bine si studiu solar H alfa comparabil cu instrumente muuult mai scumpe. Doar ca necesita multa rabdare si e mai greu decit cu lunetele corectate.
Revenind la discutie - bresserul este cel mai bun, judecind dupa caracteristici si accesorii.. Eu am celestronul Omni 120 si sunt foarte multumit de ce poate, as fi preferat insa sa mai string niste bani si sa iau direct dimensiunea maxima la acromatele consumer - 150mm. Toate aceste lunete sunt mai putin versatile decit un reflector de 200 si stau mai prost la raportul - magnitudine/ pret. Tine de preferintele fiecaruia.
Succes