-----------------------------------
romh
11 Iun 2025 12:28


-----------------------------------
Am gasit pe pagina astro.ro o mica descriere a evenimentului dar si o mentiune a unui proiect interesant numit MOROI. Atasez aici legatura catre lucrarea asociata. 

https://www.astro.ro/~roaj/28_1/09-nedelcu_2018.pdf

Doua lucruri mi-au sarit in ochi. Algoritmul de detectie pare sa fie IRAF DAO, asemanator cred cu rutinele de detectie centroizi. 

Si al doilea si mai important - se pare ca mai exista niste librarii de astrometrie despre care nu stiam - NOVAS. Create de acelasi USNO care a creat si cataloagele GSC cred, care contin stele "de incredere" si o lista mai mica care sa permita rezolvarea astro fara sa verifici miliarde de combinatii. 

Librariile astropy folosesc din cate stiu libraria WCSLIB - o iteratie mai noua a vechiului libwcs, scrisa la fel in C. Libraria mentionata mai sus este noua pt mine, dar se mentioneaza ca anume nu se bazeaza pe conversii unghiulare ci anume pe transformari matriciale... Cred ca s-ar pierde precizie la floating point, altfel nu imi explic, dar pare ca e ceva bine gandit, si daca e folosit de marina romana...pardon... americana, cred ca este ceva bine gandit... Dar - dinc auza ca este scris in C, probabil precizia si performanta primeaza in locul UX. Deci este usor sa calculezi cu precizie mare, dar sa plotezi o harta, necesita alte librarii. Astropy este scris in python dar anume o variatie numita scientific python acolo unde librariile python prin unelte ca pybind apeleaza librarii low level asa cum ar fi WCSLIB scris in C sau rutinele BLAS scris in c/fortran. Asta le permite sa obtina performanta plus toate librariile alea faine de plotare matplotlib, numpy samd deja disponibile in acel ecosistem.

Am mai invatat ceva cu ocazia asta...

Felicitari autorilor si multe descoperiri, daca am avea rezultatele detectiilor disponibile pt publicul larg, sunt sigur ca ar fi doritori sa faca drumetii in locurile unde cad meteoritii...

De fapt WCSLIB este doar pt interactiunea cu standardul fits... nu este acel libwcs vechi care continea si utilitarele pix2world si world2pix... Deci cred ca aici sunt doua librarii foarte importante de astrometrie

* SOFA mentinuta de IAU
* NOVAS mentinuta de USNO

Astropy nu pare ca foloseste nici macar sofa... Foloseste niste librarii proprii care respecta standardul sofa dar cu alte denumiri din considerente de licenta.... Se complica lucrurile ca intotdeauna cand intri in detalii... A meritat sa le mentionez pe astea doua... Ca intotdeaua in software sunt layere peste layere peste layere pana nu mai intelege nimeni ce se intampla si de ce.