-----------------------------------
Mig71
11 Iun 2025 15:15


-----------------------------------
Multumesc pentru sfaturi.
Am redemontat ocularul si  am cercetat mai atent componentele, respectiv 2 grupuri de cate 2 lentile lipite si 1 lentila singura. Am folosit si lumina locala + lupa dar nu am vazut ceva in neregula ( zone mai opace , zgarieturi , praf).
Le-am sters , de data aceasta cu solutie de curatat optica si am montat ocularul, trebuie mare atentie ca toate filetele sunt unse .
Am facut o proba cu luneta pe Luna plina si pata tot acolo.A urmat a treia demontare , am eliminat cele 2 mici lentile barlow si pentru a intra in focus am montat pe ocular un segment dintr-un barlow care permite atasarea pe bucati.
Ocularul nou creeat , cu o focala necunoscuta, a functionat , imagine clara dar cu pata prezenta. 
Am remontat ocularul cu toate piesele originale , ofera imagini bune daca ignori zona aceea, nu cred ca mai pot face vreo minune.
Cel mai important este ca am scapat de ideea ca s-a dezvoltat in interior fungus, condens sau altele datorate neglijentei mele. 
Si eu ma gandesc ca cel mai probabil s-a opacizat putin adezivul cu care sunt lipite lentilele.