-----------------------------------
zoth
11 Iun 2025 17:22


-----------------------------------
Daca am inteles bine, ai eliminat din ecuatie dubletul barlow si pata centrala a ramas prezenta. In cazul asta cercul suspectilor se restrange considerabil. Lentila simpla aproape iese si ea de sub incidenta vinovatiei deoarece orice prelucrare defectuoasa s-ar vedea usor pe suprafetele ei. Ramane in final dubletul mare la care defectul poate fi ascuns privirii pe suprafetele lipite. Chiar daca pare in regula e posibil sa nu fie asa. De multe ori la chinezi suprafete convexe nu sunt prelucrate suficient la centrul lentilei. Daca blancul lentilei este doar putin mai subtire decat ar trebui sau daca acesta nu este montat la cota corespunzatoare pe inaltime prelucrarea suprafetei nu se mai face pana la centrul ei, cu alte cuvinte rezulta niste lentile cu centrul tesit si am avut ocazia sa vad mai multe astfel de cazuri. Prin lipire pe lentila negativa defectul dispare vizual dar comportamentul optic al dubletului nu mai este cel asteptat.
Cred asadar ca un defect de genul asta se intampla si la ocularul tau. Din pacate nu are leac.