-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Iun 2025 20:23


-----------------------------------
Saptamana care a trecut am pregatit pentru brunare niste piese strunjite din otel.
Si apoi le-am brunat. Dar s-a nimerit taman asa ca atunci cand am pus piesele pe flacara aragazului, jumatatea mea ( cea mai buna, ca io-s celalalta) a avut si ea nevoie de aragaz. A trebuit sa ma grabesc, sa dispar repejor din bucatarie. Mai ales ca otelul incins nu-i chiar neutru din punct de vedere olfactiv. Asa ca piesele mi-au iesit nitel baltate. Dar decat sa vad griul ala plicticos, mai bine asa.

1,2,3 - corpuri de oculare
4,5,6 - adaptoare de oculare, imi permit folosirea de oculare pe standardele de microscop 23,3mm  sau 0,96'' sau 1,25''. Se combina intre ele stil ''lego'' si pe acestea, impreuna cu adaptoarele de 2'', le pot folosi cu oculare de la 23,2mm la 50,4mm. Plus am un prelungitor de 1,25''/1,25'' daca muschii mei vor o amplificare mai mare la Barlow - nu-i in poza, este brunat din vremuri imemoriale.
7- bucsa pt. focuser pt luneta britanica ( Erwin - Lentilozaur) D=60mm F= 380mm.
8 - inele-distantier ca sa scot din focar lentila de camp a ocularului H20mm. Se vedeau toate firele de praf. Nu se mai vad.
9 - piulite intinzatoare pentru brate- paianjen- secundara- newtonian 
10 - piulita semisferica si suruburi de reglaj pt. secundara newtonianului D= 148mm.


Si am pus un maner din tabla cromata ( 6 lei, de la Leroy Merlin) pe OTA newtonianului D=148mm F=750mm (cel care zace sedat, fara oglinzi, pe scaunul de observatii dupa vizita in ''Da Hauz O Pain'').
''Toleascopul'' D= 200mm F/ 6,16  era si el pe acolo si ''s-a bagat'' in poza. El se aclimatiza pentru ''herscheliada'' in care am ajuns aseara cu contorul la 241 obiecte/ H400. Din oras. Musai sa evadez la cer negru. Am pus la cale un complot cu Armand in aceasta privinta.

Mircea