-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Iul 2025 22:18


-----------------------------------
Saptamana aceasta am bibilit newtonianul de 148mm F/5.

O imbunatatire vizbila: manerul. Ajuta enorm la transport, montare si demontare pe trepied.

O imbunatatire indirect vizibila in imagine: am montat diafragma de focuser. Aceasta limiteaza fasciculele de lumina, eliminand o buna parte din lumina parazita. Nu vreau sa ma lansez in delaratii triumfaliste dar aseara am testat in amanunt efectul diafragmei. Mai ales obiectele slabe cred a se vad mai bine. Un exemplu: in M71 am vazut si in trecut, cu acest instrument, cateva stele cu vedere directa plus nebulozitate de stele nerezolvate. Acum, cu vederea directa, se vedeau cele trei-patru stele rezolvate ''canonice''. Dar cu vederea periferica, se vedeau zeci de stelute rezolvate. Cel putin 20/30. Si se vedeau ''bine'', daca as fi avut chef, le puteam desena.

Mentenanta: daca tot a trebuit sa demontez focuserul si oglinzile, le-am spalat pe acestea. E cam devreme ...  :P   dupa numai doi ani de la finalizarea constructiei. Obisnuiesc sa fac observatii, nu ma iluzionez ca fac astronomie frecand saptamanal oglinzile cu peria de radacini ... 

Pun o poza  din aceasta seara cu ''anonimul'' (inca n-am avut inspiratie sa-l botez) , poate cerul imi va permite sa fac observatii la variabile.

Mircea