-----------------------------------
Cristian Kata
13 Iul 2025 14:38


-----------------------------------
Stati un pic, ca eu tocmai am venit de pe "frontul" despre care vorbea Zoth...tulai Veta :))).

"Trebuie Swarovski, Zeiss, Leica sa-si adapteze preturile dupa puterea de cumparare a altor tari si nu a tarilor unde isi au fabrica , muncitorii si productia sau ar trebui ca tarile ce considera ca preturile acestor firme sunt neprietenoase sa se uite de fapt spre alte cauze?"

Sigur ca nu trebuie. Pretul unui binoclu include multe costuri, adica profit firma, salar angajat, cost materiale etc. Aici cred ca putem lucra noi romanii, sa lucram cu capul, un binoclu fabricat in Austria din start include sume mari la salar muncitori si profit firma, aceste costuri nu se reflecta neaparat in calitatea binoclului, poate din 10.000 lei, 6.000 sunt doar salarii si profit firma. Un alt producator poate face un binoclu aproape identic, sau chiar mai bun cheltuind tot 4.000 pe costul materiei, ca sa zic asa, dar numai 2.500 pe salar si profit nu 6.000. E drept ca nu o sa scrie Swarovski pe el, acum depinde cat de mult conteaza ce scrie. Sigur ca de aici putem incepe iar sa facem teoria teoriilor, ca nu se compara ce e facut in China cu ce e facut in Austria si etc, astea deja sunt mai mult vrajeli. Cine a luat un binoclu china care costa jumate dintr-un Swarovski??? Sa vedem atunci daca lucrurile mai stau asa sau ramanem cu gura inchisa. Noi luam un binoclu pana in 1.500 lei si vrem sa fie Swarovski, normal ca nu o sa fie, dar si daca se apropie nu e normal pt ca asta inseamna ca Swarovski e ireal de scump. Sunt absolut convins ca exista binocluri chinezesti la preturi mai mari, de ce nu chiar 1000 sau 2000 de euro care il pune pe Swarovski pe banca de rezerva, si nu e corect sa zic ca doar pe Swarovski ci si pe Zeiss si etc. Prea mult pret se pune pe fabricant, prea mult. Daca as face doua binocluri cu exterior identic, si as pune optica din Meade Masterclass si optica din Zeiss Conquest, sunt absolut sigur ca lumea ar alege Meade, vorbesc de persoane care nu ar sti deloc ce presupune experimentul, nimeni nu o sa verifice daca nu cumva unu are rezolutia fff putin mai mare pe centru, nimeni, o sa vada diferenta izbitoare de clar pana in margine, culoare mai naturala, si o sa aleaga Meade fara sa stea pe ganduri, acum o sa ziceti ca exista si exceptii, foarte bine, accept si exceptiile care o sa ramana exceptii deci nu intra la calcul, cat costa Meade si cat costa Zeiss, sa nu uitam ca Meade are nota 10 la mecanica pe cand Conquest....cam slab la cat costa (focalizare defazata de ex). Tot asa sta treaba si cu Swarovski ca doar nu e cel mai zmeu dintre zmei :). Concluzia:cine are bani de Swarovski isi ia Swarovski si sta linisit ca e bun, ca e prea scump ca nu e....nu mai conteaza, iar cine nu are, sau chiar daca are considera ca pretul e prea mare pt ce ofera, are cu siguranta alternativa spre China cu oarecare retinere dar si la sume mici comparativ cu europeanul :). 

Ar mai fi ceva important, vorbesc la general: cati posesori de binocluri stiu ce vad cand se uita prin binoclu? Eu ma tem ca prea putini. Cand nu stii ce  te determina sa alegi un binoclu sau sa il refuzi pe altul....atunci poti schimba la infinit binoclurile pt ca de fapt nu cauti nimic, nu stii nici tu ce vrei, cum vezi ca unu e laudat undeva....vrei si tu, cum apare o idee undeva ....hop si tu, nu cumva sa nu fii in pas cu moda. In mod normal, parerea mea, cand ai un binoclu care te multumeste, stai linistit, dar pt asta trebuie sa stii ce vezi prin binoclu, nu pe toti ii intereseaza acelasi lucru, ce e bun pt mine, poate pt altul nu e bun, are alte prioritati a parametrilor, unul vrea multa lumina, eu de ex nu vreau, etc etc. Recent cred ca a scris Zoth (daca nu ma insel) pe undeva, ca binoclul bun este cel care corespunde cerintelor lui, exact asa cred si eu, poate scrie ce vrea pe el, daca ma multumeste e perfect.