-----------------------------------
sorin georgescu
13 Iul 2025 21:32


-----------------------------------
CristiB, eu cred ca tu ai fost oleaca cam ghinionist cand ai cumparat chinezisme. E si o chestiune de noroc. Cam in orice....
Am vazut niste filmari in fabrici optice in Shenzhen si mi-a cazut basca din cap, am crezut ca vad filme SF. Un amic care are o casa in Germania si alta in Elvetia, adica e la granita si are cate o vila de fiecare parte a granitei, a fost cu serviciul in vizita in China, Wuhan ala cu covidu. Mi-a zis ca nemtii si elvetienii sunt cu zeci de ani in urma cam la orice a vazut acolo. Nu are treaba cu optica, nu a vazut optica, nici nu stie ce-i aia, dar a vazut altele.
In China se poate fabrica orice si la orice calitate. Evident ca daca vrei calitate, platesti. Deocamdata ei stau prost cu comertul extern, nu stiu sa faca comert si nici marketing. Limba nu-i ajuta, traducerile automate genereaza cu totul altceva decat ce vor ei sa spuna si nici nu prea cunosc limbi straine dar nu va trece mult pana noi o sa le facem pantofii la intrare. In Europa e si complicat cu taxele si importurile. Acum Americanu complica si mai tare globalismul. De care China profita imens. 
Eu cred ca adevarul e pe undeva la mijloc. Mai cred ca rumanul majoritar este eminamente un om frustrat cu valori morale defecte si o educatie gresita din start, de mic copil. Cand discutam de educatie, Austria e parca de pe alta planeta. Dar si la voi se duce de rapa, vin ciuciunezii in valuri, omul alb nu se mai impuiaza, e o chestiune de timp pana Europa se va tziganiza complet. Noi suntem deja cam ....tzigani.... Si nu cred ca la noi se va imbunatati educatia. Iar discrepantele astea de salarizare sunt generate de "evul mediu" din capul defect al majoritarului din Romania. Toti sunt cu "hotia" in gurile lor mari de dimineata pana seara dar fiecare de fapt viseaza in sinea lui sa ajunga hotz sef si sa fure la fel de mult ca aia pe care-i infiereaza si ii urasc din gurile lor mari cu care trancane toata ziua dar locul....tara.... pute sub ei de mizerie, paragina si inapoiere. Ca vorba aia celebra, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. Si cu gura mare, ca unul zbiara mai tare ca altul si toti ca broastele oracaie si dau din gurile lor pline de "dreptate" si "revolutie" doar pana ajung in varf la cascaval si apoi intorc foaia si fac fix ca hotii pe care tocmai i-au dat jos in "revolutie". Asa ca avem in jur oameni extrem de frustrati. Iar preturile sunt "nesimtite" pe principiul vulpii care nu ajunge la strugure. 
Deci, discutia cu preturile este inutila. Si multi se uita degeaba intr-un binoclu ca nu inteleg nimic din ceea ce vad.
Iar returul este extrem de important la acest capitol! Indiferent ca discutam de marfa scumpa si evident, obligatoriu la marfa ieftina. Si apropos, de la Ali nu prea exista retur decat asa mai teoretic. Nu stiu pe nimeni sa fi avut curajul sa trimita inapoi in China. Aia daca primesc inapoi si nu inapoiaza nimic, le iei boii de la bicicleta. Nu mai spun cat de scump este si cate mii de ani dureaza shipping-ul!
...Deci, trebuie noroc in orice pe lumea asta....