-----------------------------------
tudor
16 Iul 2025 09:15


-----------------------------------
Un binoclu nu se poate judeca după imagini prin telefon. Doar prin ridicarea lui la ochi &#537;i folosirea ca atare, adică exact pentru ce a fost proiectat &#537;i gândit &#537;i exact cum îl vom folosi cu to&#539;ii în realitate. Asa ca nu putem noi sa spunem din imagini ceva, ci tu e&#537;ti singurul care ne poate da o părere pentru ca tu (CristiB) e&#537;ti cel care îl are în fata ochilor. De aia î&#539;i tot cerem pareri &#537;i nu poze prin binoclu. Eu dacă îl aveam în fa&#539;a ochilor îl puricam &#537;i îl comparam cu &#537;apte binocluri de îl "toceam"

Eu nu am apucat sa ma uit fix prin modelele tale SLC. Dar in schimb iti pot spune ce am avut eu în mâini de la Swarovski. Eu am probat mai demult un SLC 10x50 si mi-a placut optic si mecanic. Claritate si calitate. Dar exista un singur cusur optic, indraznesc sa spun, specific Svarovski: glare. Pentru unii acest cusur contează (cum conteaza pt mine), iar pentru al&#539;ii nu contează. Tine de alegerea pur personala, subiectiva. Am văzut aceasta problema în absolut toate binoclurile Swarovski prin care m-am uitat. Nu stiu la modelele tale SLC. Dar in unele binocluri de exemplu la Habicht 7x42 si Habicht 10x40, care sunt cele mai rezistente la glare intalnite de mine de la Swaro, tot este prezent glareul si la ele mai mult decat in alte binocluri de la alte mărci. Iar in alte binocluri de la Swarovski glareul m-a suparat si mai mult! De exemplu în Swarovski EL Swarovision 10x42, Swarovski EL Swarovision 8x32  si Habicht 8x30. In acestea trei am vazut cel mai mult glare. Este o problema des semnalata &#537;i de altii chiar &#537;i la NL Pure. Se poate observa usor mai ales la binoclurile Swarovski roof ca au in apropierea pupilei de iesire, sau chiar pe margine în interiorul pupilei de iesire, foarte multe reflexii parazite sau pupile false. Eu cred ca este un compromis optic al lor pentru a putea axcela la celelalte capitole optice. Pentru ca  nu exista binoclul perfect!!!! exista doar utilizatorul care î&#537;i alege ce compromis este dispus sa accepte la un binoclu. Iar dacă binoclul mai este si scump compromisul trebuie ales cu si mai mare atentie! De aceea sunt ferici&#539;i cei ce nu purica prea mult binoclul din dotare ci îl folosesc cât mai mult cu mare placere. Putini stiu ce e ala glare si in ce conditii de iluminare poate aparea, putini isi bat capul cu aberatia de sfericitate, transmisia luminii, curbura de camp etc, asa ca totul e bine pentru ei. Iar dacă suntem din fire cârcota&#537;i optic si mecanic atunci viata e mai grea, pt ca trebuie sa alegem compromisul în cunostiinta de cauza &#537;tiind foarte bine ca nu exista binoclul perfect &#537;i trebuie ales compromisul care ne deranjează cel mai pu&#539;in. Absolut toate binoclurile au macar un compromis optic! Eu am &#537;i deschis mai demult un topic în care indemnam sa arătăm &#537;i punctele slabe ale binoclurilor noastre nu doar pe cele bune. Dar pentru asta trebuie sa învă&#539;ăm sa ne cunoa&#537;tem mai bine instrumentele în mod direct din practica personala nu doar din reviewuri. A cunoaste care este punctul slab al instrumentului tău, paradoxal, te ajuta sa ii apreciezi mai mult calită&#539;ile &#537;i vei &#537;ti sa il folosesti în cunostiinta de cauza mai eficient.. Este un fel de "cunoasteti limitele".

Deci fiecare sa se bucure de alegerea binoculara pe care a facut-o, indiferent de ce marca scumpa sau mai ieftina. &#536;i cum putem face asta? Pai sa le punem la ochi &#537;i sa ne bucuram de tot ce ne inconjoara &#537;i mai ales sa privim &#537;i în sus la stele!