-----------------------------------
Bivanus
18 Iul 2025 11:31


-----------------------------------
Avantajul si dezavantajul astronomiei pentru amatori este ca se intinde de la amatorism - care se poate face si cu scule de la Lidl - pana la astronomie - unde cerul e limita si la preturi  :D Cred ca cel mai important lucru este ce inveti pe parcurs , inclusiv la capitolul echipamente si achizitii.

Ma uit la mine care am inceput cu un binoclu Celestron , urmat de un telescop Bresser , urmat de APO TS si cu monturi de la trepied foto la AltAz manual la EQ6 la Wave 150i Nu mai spun de oculare care au avut un parcurs gen Omegon - Explore Scientific - Televue.

Fara piata SH nu as fi avut nici o sansa sa am atatea TVuri, dar de exemplu montura Wave am preferat sa o iau noua si cu garantie.Si ce sa vezi - la a treia utilizare axa Dec a decis ca nu vrea sa mai mearga. Filmat , trimis la Astrovest de unde a ajuns la producator via importatorul din Ungaria si montura noua era pe drum inainte sa apuc sa trimit eu montura defecta.

Acu teoretic ar putea fi un subiect de discutie de ce importatorul e in Ungaria (tavcso.hu) sau Polonia (teleskopy.pl) si nu in Romania , dar uitandu-ma la cartofii egipteni , rosiile turcesti si pepenii grecesti de pe taraba din coltul strazii as zice ca n-are rost  :|