-----------------------------------
Cristian Kata
19 Iul 2025 11:48


-----------------------------------
Chinezii au reusit sa implementeze o smecherie la aceste binocluri, o smecherie la care ma gandeam si eu in urma cu cativa ani cand a existat o avalansa de cereri pt IOR 7x40, se vindeau puternic si eram si eu asaltat...si atunci ma mandeam ca daca as putea manevra din exterior sania cu prisme as reduce mult timpul de colimare avand in vedere ca la IOR poti misca enorm de mult sania in jurul suruburilor de prindere, doar ca eu am renuntat la o eventuala "inventie". Exact asta au facut la APM de ex, sania cu prisme e actionata de la exterior, e prinsa in 3 puncte, un punct la interior semi-fix, e asemanator cu  un sistem cu "nuca" ca sa zic asa, care permite miscare in jurul prinderii, si cele 2 suruburi de reglaj care actioneaza asemantor cu ce ne arata producatorul, adica in diagonala, doar ca nu e nici pe departe ca in desen, adica diagonale perpendiculare, atat doar ca sunt doua drepte incrucisate, dar unghiurile sunt cum pot si ele :). Acest sistem de reglaj ii permite sa adopte o proiectare deficitara, tolerante enorme, locas prisme mult peste dimensiunea prismelor, unghi de cadere a prismelor pe sanie cu tolerante enorme etc, intr-un cuvant mascheaza lipsa calitatii mecanice, totul e ieftin lucrat. Personal am fost de multe ori la un pas de a lua APM 10x50, dar cand am vazut poze cu blocul de prisme mi-a cam trecut, stiu ca l-am rugat pe Tudor sa imi faca rost de o poza cat de cat cu interiorul la un Fujinon macar sa vad daca e prinsa sania pe corp direct (este prinsa chiar pe corp), asa ca APM nu am mai vrut. Cel mai calitativ si exemplar model de binoclu cu prisme pe sanie pe care l-am intalnit este la CZ 7x50B si Zeiss Oberkochen 10x50 (practic aceste binocluri sunt identice la interior, doar ce tine de oculare si obiective e diferit), eu zic ca am vazut perfectiunea acolo, fara jocuri, toate reglajele posibile, inclusiv rotire prisme, asemanator ca idee cu ce este in IOR dar la nivel inalt fara tolerante, fara jocuri, perfect. Si sa revin la ideea cu acest sistem de colimare prin doua suruburi la exterior, si foarte interesant ca producatorul si trimite o foaie in care iti arata sa il colimezi, eu zic ca asta la scutit de la multe retururi 100%. In general cand e vorba de colimare ne referim la paralelismul axei mecanice cu axele optice, treaba asta o rezolva lejer cele doua suruburi, dar nu rezolva pozitia corecta a prismelor pe sanie, rotatie de ex (nici nun am mai zis ca avea si rotatie pe tubul stang pe care am eliminat-o la remontare) apoi unghiul de cadere a prismelor pe sanie etc, lucruri care se reflecta in calitatea imaginii si nu in colimarea de care vorbim noi, la un binoclu care nu are cest sistem cu arcuri prin care inclini sania cu prisme, nu mai merge o executie slaba pt ca nu il mai colimezi nici daca stai in cap, dar aici merge si asa, practic ne pacaleste...e colimat, ce mai vrei? Dovedeste ca anumite probleme a imaginii sunt de la pozitii incorecte a prismelor, nu ai cum, e clar jos dar nu e sus, etc probleme asimetrice in campul vizual care arata clar ca e vb de probleme ce poate implica mecanica.