-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iul 2025 12:34


-----------------------------------
Duminica 20 Iulie, dupa ce Sf. Prooroc Ilie nu s-a dezmintit si ne-a trimis vreo doua averse de ploaie, am facut observatii cu dobsonianul Grond D=250mm F/4.8.
M-am axat pe obiecte din Lista Herschel 400 care, cel putin la mine, avanseaza exasperant de incet.

Aseara am reusit sa gasesc si sa vad NGC 5866 / Messier 102, bine vizibil si usor de vazut chiar si la 50x / Mark III f= 24mm. Dar, desigur, mult mai bine la mariri mai mari. Suporta fara probleme mariri de 150x, obiect cetos , mic, de vreo patru minute diametru, oval, cu axa mare aprox. pe directia N-S.

NGC 5907 l-am observat in doua ture. La prima, galaxia a fost abia, abia vizibila cu vederea periferica, la mariri de peste 100x. Umbra a unei umbre, obiect aproape invizibil, foarte alungita, de vreo doua ori mai lunga decat M102. La a doua tentativa, am reusit cu greu sa o zaresc la 150x, cu vederea directa.
Desenul electronic pe care-l atasez inca prezinta galaxia mai luminoasa decat se vedea in ocular. Dar, desi foarte slab luminoasa, la a doua incercare am vazut-o. Ciudat de frumos obiect.
Ceea ce m-a ajutat la a doua tura a fost faptul ca stiam unde sa o caut, folosind stelele de aprox. magnitudinea 12 de la Sud ( una) si un asterism patrulater ( patru/cinci) la Nord.

NGC 6543 este planetara arhicunoscuta, prima studiata si dovedita de catre William Huggins ca fiind obiect gazos = Cat's Eye Nebula. Am vazut-o si cu telescoapele jucarie.

NGC 5557, o galaxie mica de langa Gamma Boo a fost singurul obiect nou pe care l-am putut bifa in catastiful Herschel 400. Uf dar greu merge ...

In incheiere m-am delectat cu imaginea frumoasa a stelei triple 16-17 Dra, mi-am strans jucariile si m-am dus la nani.

Cer senin, Mircea