-----------------------------------
dreammer54
22 Iul 2025 09:44


-----------------------------------
A dat Dumnezeu si am montat si eu pe luneta, in sfarsit, focuser-ul cu cremaliera.
A trebuit sa pilesc putin tubul lunetei, iar aseara, din balcon, am testat pe o stea mai stralucitoare: la 150x cercurile nu se ating si sunt la aceeasi distanta unul fata de celalalt
Chiar daca nu ar fi perfect concentrice, iar ochii mei nu ar sesiza micile imperfectiuni, totusi 150x e maximul la care as duce luneta - si probabil rar.
Ma rog, la 150x Luna probabil e mai toleranta, desi mai demult cand am privit la Jupiter nici acolo nu m-a deranjat, am compensat din ochi si creier probabil, intre momentele de seeing prost/turbulente atmosferice etc., iar intre aceste momente, cand seeingul a fost bun, luneta s-a descurcat destul de bine sau macar decent la 150x Jupiter.
Ca sa fiu sigur am testat si la 120x si e la fel, cercurile sunt concentrice.
La final am pus si Ploss-ul de 25 mm, nu ca ar mai conta dupa testele de mai sus, dar am vrut sa testez tot ce am.
In fine, luneta e colimata.

Am degresat interiorul flansei cu acetona de unghii si apoi am lipit velur negru autocolant.
Am avut emotii, la cat de mica e zona, in primul rand ca voi reusi sa tai bine inele din velur, care e totusi mai gros decat un carron simplu, in plus ma temeam ca va ramane o suprafata prea mica pentru a prinde bine adezivul de pe velur.
Dar s-a fixat bine, stau fara griji. 

Focuser-ul merge decent.
In zona de focalizare e ok, merge un pic mai greu decat mi-ar fi placut, dar pentru teste a fost destul de bine. Totusi cred ca ar fi mai bine sa icerc sa rezolv, n-as vrea sa uzez prematur dintii axului sau ai cremalierei.
Am umblat la suruburi, nu aiurea, citisem in prealabil pe net demult ce si cum, dar nu s-a rezolvat nimic, tot relativ greu merge.

Si mai problematic e altceva: in zona de foclaizare e ok. Daca merg inspre obiectiv, merge relativ usor, cum am spus.
Cand scot tubul focuserului in afara, departandu-l de obiectiv chiar si cu 0,5-1 cm, tubul se lasa sub greutatea proprie, nu mai zic daca am diagonala si ocular (asa usoare cum sunt ale mele) si ca sa revin, fie fortez un pic, fie ridic usor de diagonala sau tub portocular ca sa il readuc paralel cu tubul si atunci merge iarasi ok.

O sa-l desfac, o sa vad ce au pus chinezii pe post de patine, o sa spal urmele de vaselina de pe cremaliera si ax, asa foarte putine cum sunt si o sa caut vaselina cu teflon.
Asta fiindca poate, poate chinezii au pus celebra lor vaselina-lipici, desi, repet, e foarte putina, nunse vede ci doar se simte daca pun mana pe cremaliera.
Si am mai vazut solutia cu benzi de teflon autocolant, in functie de grosimea acesteia si de norocul fiecaruia poate rezolva sau nu.

Asta m-am gandit eu sa incerc.

Daca aveti alte solutii, sugestii, va rog, eu nu am mai avut focuser cu cremaliera, nu ma asteptam sa fie lin ca untul (sau "buttery-smooth", daca preferati asa), dar nici nu vreau sa-l uzez prematur.

Ca sa nu mai zic ca poate imi voi cumpara adaptor pentru camera foto, Luna merge fotografiata si prin acest tip de instrument si nici nu e nevoie de montura de urmarire.
Si atunci, cu focuser-ul scos spre maxim, plus greutatea camerei foto, problema s-ar accentua destul de serios, cred.

Multumesc.