-----------------------------------
dreammer54
23 Iul 2025 07:52


-----------------------------------
@zoth: multumesc.
Am reglat din nou din surubelele alea mici, nu m-am descurcat prea bine, asa ca:
- am dat jos axul cu pinion;
- am reglat fara ax, dar si asa, ori are joc mare si merge usor, ori merge foarte greu si asa mascheaza jocul;
- am inlocuit patina aceea din material asemanator cartonului cu o placuta de teflon si am reglat suruburile pana a mers centrat, fara joc si totodata un pic mai usor;
- am pus inapoi axul cu pinion si am mai facut mici ajustaje.
E putin mai bine acum. Tot greu, dar e o usoara imbunatatire.
Probabil inlocuirea celor 4 patine pe care aluneca tubul portocular ar putea imbunatati si mai mult, dar deocamdata e ok, il las asa. Doar o sa caut vaselina cu teflon si sa il gresez de la zero.

Acest focuser nu are placuta aia otelita pe post de arc deasupra pinionului.
N-am facut poze, dar dupa ce dau jos capacul axului, acesta e fixat cu 2 benzi de tabla de o parte si de alta a pinionului - iar suruburile care tin aceste benzi erau stranse din fabrica pana la capat. Nu am ce sa reglez aici, doar sa desfac un pic suruburile, desi chiar stranse la maxim din fabrica, axul avea destul joc. Doar sa desfac tablele si sa le fac mai drepte, astfel cand strang suruburile tablele sa ia forma axului si sa puna mai multa presiune pe acesta. Aceste tablite nu sunt otelite.

Cum am zis, o sa il las asa deocamdata, daca merge acceptabil si e utilizabil, doar o sa incerc sa pun alta vaselina.

Multumesc.