-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iul 2025 11:09


-----------------------------------
Io nu-s, mey, obsedat de naglere ca altii, bietii de ei ... (Asta-i declaratia de presa ).

(Iar acum, sa vorbim intre noi, ca membri si pacienti ai OOA adica Obsedatii de Oculare Anonimi).
Dar nici imun nu sunt in fata ispitei Tele Vue.
Dar nu Nagler ma atrage ci Radian. Ajunsesem sa am de 6mm, 5mm si 3mm. Suparat foarte ca nu puteam sa pun mana pe unul de 4mm, ''mi-am'' tras un DeLite 4mm.
Deci pana la urma, se confirma intelepciunea populara cu ''rade ciob de oala sparta''.

Valy

Asa este cum zici. Exista insa o exceptie si anume nebuloasele planetare. Acestea sunt de obicei foarte mici dar cu stralucire de suprafata mare, de aceea ai nevoie de mariri mari. De obicei, cat mai mari. E una in apropiere de Albireo. Am folosit marirea maxima disponibila si abia, abia s-a deosebit de aspectul stelar.

Parerea mea este ca. in legatura cu grosismentele, este bine sa gandim si in termeni de pupila de iesire. Nu conteaza apertura. Daca un ocular iti ofera imagini bune cu pupila de iesire de 0,5mm pe un telescop dar nu si pe altul, eu m-as gandi la telescopul acela ca-i baiul. Nu ocularul.

Astept cu mare interes experimentele, bafta, Mircea

Mircea