-----------------------------------
tudor
27 Iul 2025 09:47


-----------------------------------
Azi dimineata 27.07.2025, am ie&#537;it la o tura stelara la Luica cu mai mul&#539;i entuziasma&#539;i.
Mi-am propus un program de nebuloase &#537;i roiuri deschise mai mult din constelatia Sagetator. Dar si observarea de noi asteroizi (voi posta la "Asteroizi la acular". In Sagetator am văzut foarte multe roiuri stelare &#537;i nebuloase, dar cel mai mult am poposit la nebuloasa Lebada. Am folosit perechea de oculare TV Delite 11mm pe binoscopul de 100mm. Le-am ata&#537;at &#537;i o pereche de filtre UHC. Magnificatia a fost de 50x Practic se diferentiau trei grupuri de nebulozitati: "Lebada" propriu zisă care se contura foarte frumos cu nervuri fine pe alocuri. Dar mai erau vizibile atât "coroana" de deasupra capului Lebedei cât &#537;i "valul" lăsat în apă în spatele Lebedei! 
O altă nebuloasa studiată mai mult a fost nebuloasa Veil. Aici am  folosit oculare de camp larg &#537;i pupila de iesire mare. Am folosit perechea de oculare TV Plossl 32mm tot cu filtre UHC în care încăpeau la limită amandoua păr&#539;ile din Veil. Imaginea era foarte luminoasă a&#537;a că am pus perechea de 25mm Fujiyama + filtre UHC. Această pereche de oculare mi-a mai redus luminozitatea fundalului cerului, acum nebuloasa Veil decupandu-se mai bine de fundal.

Poza este mai veche, se vede după haine ca atunci era mult mai "racoare" :D