-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iul 2025 20:57


-----------------------------------
Tudor

Ai invidia mea respectuoasa si constructiva pentru observatiile de asteroizi de mai sus. :mrgreen: 
Prin ''constructiva'' inteleg ca as participa cu placere la asemenea observatii. Daca obtineti informatii despre asteroizi la opozitie sau in conjunctie cu stele luminoase, planete sau cu Luna, va rog, pe tine si pe zoth, sa le impartasiti cu noi. Am vazut ca observatiile de asteroizi sunt la mare moda printre astrofilii italieni. 

Dar, ca sa nu vin cu mana goala, pot sa va spun ca prima mea observatie de asterozi a avut loc la 27 Octombrie 2008. Am observat cu luneta 60x700mm, la marirea de 17x, obtinuta cu ocular rusesc TAL Huygens acromatic 42mm, vezi lista.
Dupa cum vedem in lista din atasament, intre Oct. 2008 si Aprilie 2019, am efectuat 25 observatii la cinci asteroizi: Vesta, Ceres, Iris, Massalia, Pallas. 19 observatii dintre acestea au fost efectuate cu binocluri obsinuite de 50mm sau 60mm.
Uneori am facut desene ale observatiilor, atasez trei. 
Observatiile din Mai 2014 au fost cele mai interesante deoarece asteroizii Ceres si Vesta s-au vazut foarte apropiati intre ei si de steaua 78 Vir, in acelasi camp vizual al binoclului 
Am mare chef de asemenea noi ispravi ! Felicitari lui zoth si lui Tudor pentru aceasta tema foarte bogata !

Cer senin, Mircea