-----------------------------------
zoth
28 Iul 2025 08:24


-----------------------------------
Faine observatii Tudor, Mircea  :)  Felicitari!
Aseara am vazut pe harta mea ca dupa ora 23.30 imi intra in fereastra de vizibilitate un intrus nou, pe numele lui (2)Pallas si mi-am propus sa nu-l iert. La ora stabilita am scos jucariile, binoclul 10x50 si ED70 inarmat cu ocularul cautator de 25mm si inca doua suplimentare, 4 si 9mm. Initial ma gandisem sa scot SD-ul de 100 dar lenea precum si temperatura ambientala erau prea mari ..
Am scanat initial zona de interes si am vazut ca intrusul trebuie sa se afle exact sau foarte aproape de linia imaginara care uneste Alfa Del cu Gama Del undeva la mijlocul distantei dintre ele.
In binoclu, multumita poluarii luminoase masive nu era vizibil nimic intre cele doua componente. In ED70 armat cu ocularul cautator de 25mm era slab vizibila o steluta identificata mai apoi drept SAO106412 pe care m-am centrat si am trecut la ocularul de 9mm. In acest ocular a aparut triunghiul pe care il cautam cu varful de jos definit de (2)Pallas m9.4 si baza deasupra definita de stelele SAO 106412 m8.9 si SAO106405 m9.2
Am profitat de vecinatate si m-am mutat usor spre sud est unde ma astepta deja splitata Gama Del, o dubla bijuterie de a carei frumusete nu ai cum sa te plictisesti vreodata. Cea mai buna imagine pe ocularul de 9mm la magnificatia de 47x.
In imaginea de mai jos tintele vazute aseeara asa cum au aparut ele in luneta (imagine inversata stanga-dreapta).