-----------------------------------
iulian90
03 Aug 2025 16:43


-----------------------------------
Superbe imagini, frumoase si clare  . Felicitari. :) 

Prezint si eu niste imagini cu Soarele in benzile He-D3 si H-beta, din scanari facute ieri seara cu SHG de 60mm. Am remarcat faptul ca si seara poate fi seeing bun, nu doar dimineata, iar in jurul pranzului si dupa amiaza e cel mai rau seeing, atunci cand atmosfera se incalzeste tare, cand inca e in proces de incalzire mai bine zis ,se produc turbulentele cele mai mari, adica seeingul cel mai prost. Dimineata, pana la ora 10 atmosfera este cea mai calma , dar si spre seara cand temperatura atmosferei se stabilizeaza, pana ce incepe sa scada, turbulenta ajunge la un minim secundar, nu la fel de important ca minimul din timpul diminetii dat totusi, remarcabil. 
Am mai descoperit inca un lucru; expunerea mai mare combinata cu castig redus la camera si cu viteza de scanare mai redusa ofera rezultate mai bune decat expunerea scurta si viteza de scanare mare, atunci cand seeing-ul este bun sau foarte bun. Gama dinamica a imaginii, precum si contrastul sunt mai bune, iar zgomotul vizibil mai redus la expunere mare si castig redus setate pentru camera, decat la expunere scurta si castig mare. 
Imaginea in H-beta este realizata in mod Bin1, pentru rezolutie mai buna, dar imaginea in He-D3 a fost facuta in mod Bin2 pentru a obtine un raport semnal-zgomot cat mai bun si a reduce cat mai mult din zgomot si granulatia produsa de acesta, care se accentueaza in procesul de scadere a imaginilor in cazul He-D3.

In rest, activitatea solara se mentine la cote ridicate, chiar daca nu s-au mai produs eruptii solare mari in ultimul timp. Regiunile AR 4167 si AR 4165 sunt cele mai dezvoltate si mai active in acest moment.