-----------------------------------
dreammer54
03 Aug 2025 19:31


-----------------------------------
@Mircea Pteancu, multumesc.
Despre acea Comana din Giurgiu e vorba, aproape, pana-n 40 km de Bucuresti, daca am vazut bine.
Binoclu am Lacerta Explorer 10x50, dar l-am folosit f.rar penttu ca nu ma tine...gatul, pur si simplu.
Probabil o sa-mi iau un sezlong din ala siiimplu, spatar din 2 cadre si a carui parte de sezut-picioare e doar tesatura care vine direct pe pamant. Peste care o sa pun o saltea de exercitii subtire, pentru confort si cand e prea rece pamantul.
Iar pentru tremuratul mainii, o sa-mi fac din nou suport din mop cu talpa articulata in 2 directii, am mai avut, e decent, cred ca am pus si poze aici pe forum. Si mai avea si Gary Serronik, cred, o solutie cu un trepied mic, un cap cu bila si o parghie cu binoclu si contragreutate in capatul opus.
Cam asa am facut primele observatii cu Heritage-ul de 130/650. Inainte sa ies, ma uitam pe Stellarium si ceva harti printate, imi notam ce ar fi de vazut la orele la care ieseam (sau ieseam la orele potrivite pentru anumite obiecte ceresti) si mai adaptam planul la fata locului: unele nu le gaseam, in locul lor apareau altele neplanificate, intamplator, pana am inceput sa ma obisnuiesc cu cerul cat de cat. Prea multe obiecte nu am vazut pentru ca asta era cerul de oras, totusi pentru un oras si un incepator, am vazut destule, zic eu.
Dupa ce am vazut ce se poate vedea in functie de apertura+locatie (oras, mic, dar tot oras poluat luminos), cam stiam la ce sa ma astept si nu prea mai ers nevoie de planificare riguroasa.
Dar dupa atatia ani am cam uitat cerul, atat cat reusisem sa invat din el; Stellarium (cand am verificat acum vreo 2 ani parca), nu mai era ce a fost candva etc., dar pot sa printez niste harti.
Estimez pe undeva pe la vreo 6 kg tot bagajul.
Trepied vreo 2 kg., monturica 1 kg., luneta, RDF, oculare, imbus etc.probabil nu mai mult de 3 kg.
Luneta in spate, trpeiedul intr-o mana tinut de curea, ocularele langa luneta, in husa sau cutie pusa intr-o sacosa...ar merge, cred.
Mai problematic ar fi mersul prin troleu si metrou pana in gara probabil.

Foarte buna ideea cu pescarii, nu m-as fi gandit.
Eu n-am mers pana acolo cu gandul; daca in apropierea cazarii, oriunde ar fi ea, as gasi o zona mai ferita, o latura a cazarii care sa mascheze un stalp de lumina, tot as fi foarte multumit..

Ma rog, deocamdata vorbe, vorbe si idei, dar sa vad cand imi adun vointa si energia si ce fapte o sa reusesc.

Multumesc.

P.S.: aseara, din casa (bucatarie, dar cu geamul si plasa de tantari deschise, evident!) am vazut cu ochiul liber vreo 2 stele mai stralucitoare in stanga/vestul Lunii.
SkySafari a zis ca una din ele e Antares SI, foarte aproape, M4 globular! Usor de vazut, zicea SkySafary, magnitudine buna, wow, imi zic! Dar cu crengi de copac care mascau cerul fix intre Antares si Al Niyat, n-am avut nici o sansa!!! Luna era si ea destul de aproape si pe jumatate plina, dar asta ar fi fost cea mai mica problema acum.
Dar am vazut ca avem o dubla in zona, asa ca m-am uitat putin la Graffias (Beta 1 si Beta 2 Scorpion), am fumat o tigara, am privit din nou la dubla Graffias (frumoasa si ea) si...atat.