-----------------------------------
Alexandru Claudiu
07 Aug 2025 10:49


-----------------------------------
Am avut ocazia zilele trecute sa testez pentru prima oara motorul de focus impreuna cu AsiAir. 
Totul a functionat perfect, fiind mult mai simplu acum decat era inainte cand utilizam masca Bathinov. In plus, acum avand si senzor de temperatura, este extrem de facil sa-l pun pe el sa faca focus automat la fiecare 1 grad si/sau la fiecare ora (asa l-am setat: 1H + 1 grad).

Am avut parte de 3 nopti cand am fotografiat: una in Brasov (bortle 5-6), alta in Covasna-Zabala (bortle 3-4) si ultima la Sita Buzaului (bortle 4 - aici fiind in vale a venit ceata dupa cateva ore). Singura problema a fost Luna aproape plina!

De multa vreme imi doream sa fotografiez nebuloasa Trifid, insa niciodata nu am avut deschidere catre sud. Acum am prins o fereastra de 2 ore si am fotografiat-o chiar daca era extrem de aproape de Luna. Gradientul a fost foarte mare, mai ales ca am tras doar cu un filtru Baader Uv/Ir.

Telescop Esprit 100ED cu reducator (443mm, f/4.3), camera Asi 533MC, AsiAIr +.

In plus am mai fotografiat, tot pentru prima oara, Geko Nebula din Lacerta. O tinta dificila pe care inca n-am prelucrat-o.