-----------------------------------
Alexandru Claudiu
08 Aug 2025 11:36

Newtonian de calitate vs. Refractor de calitate
-----------------------------------
As vrea sa intreb pe cei care au experienta in astrofotografie (nu discutam aici despre vizual) cu newtoniene si refractoare bune, daca un newtonian de 200 mm f/5 (deci focala de 1000 mm) produce intr-adevar imagini de calitate superioara fata de un refractor foarte bun apo de 130 mm cu focala de 910 mm (deci f/7), in conditiile de seeing tipic de Romania ?

Deci vorbim de un seeing mediu, nu ma refer aici la varfurile muntilor de peste 2500 m sau desert sau observatoare remote de prin alte tari. Ci in satele sau campiile de pe unde tragem majoritatea.

Utilizarea telescopului ar fi: se cara telescopul cu masina, se monteaza apoi se strange. Eventual in concedii poate sta montat in acelasi loc cateva zile, apoi se muta iar. Deci nu ar avea o pozitie fixa, un balcon sau un observator.


Ma refer la imagini cu tinte mici (doar DSO), galaxii si nebuloase. Nu discut despre fotografie planetara sau solara.

Ca idee, camera ar fi cu pixeli de 3.7, in genul Asi 2600MC su Asi 533MC. Montura EQ6-R.

Discut despre 2 cazuri clare:

a) sa zicem ca telescopul ar fi unul de carbon cu corector bun 1000mm, f/5: TS-Optics 8" f/5 ONTC Carbon Tube Newtonian (https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/newtonian-telescopes-315/newtonians-ts-unc-ontc-312/ts-optics-8-f-5-ontc-carbon-tube-newtonian-telescope-fully-customizable-5020)

b) sa presupunem ca refractorul ar fi un TS-Optics PHOTOLINE 130 mm f/7 EDT Triplet Apo - 3.7" Focuser - cu sticla fpl53 (https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/all-apos-und-eds-223/ts-optics-photoline-130-mm-f-7-edt-triplet-apo-3-7-focuser-7717)



Observ cateva avantaje/dezavantaje teoretice:


1. Avantaje refractor: 

- corectia culorilor este cam aceeasi cu cea oferita de newtonian (?)

- nu are spike-uri (stiu ca unora le plac; eu sunt undeva la mijloc, insa as prefera lipsa lor, acestea nefiind elemente reale ci adaosuri ale opticii)

- inca un aspect, cred important: neavand spike-uri in jurul stelelor, se pot suprapune mai usor multiple nopti cu aceeasi tinta. In cazul un newtonian, care nu este intr-un observator ci il iei cu tine si faci la intervale diferite de timp aceeasi tinta (zile sau chiar ani), spike-urile nu se vor alinia exact...cum le suprapui ? Poate nu inteleg eu corect acest aspect ...???

- mai subtire, ceea ce face ca la vant sa fie putin mai rezistent

- contrast mai ridicat

- fara colimare, deci il descarci, il aclimatizezi si tragi cu el

- cu reducator poate fi folosit si la alta focala: focala de 718 cu f/5.5

- nu mi-as face griji daca au iesit bine spike-urile din jurul stelelor luminoase (observ ca am devenit destul de tipicar cu acest aspect)

- felul in care este distribuita greutatea face ca impactul asupra monturii sa fie mai mic, deci poate ofera un ghidaj mai bun (???)


2. Avantaje newtonian-carbon:

- in noptile cu seeing foarte bun (deci foarte rar) ofera detalii mai bune pe structurile fine

- fiind f/5 fata de f/7 ofera un raport semnal zgomot mai bun, insa nu(!)  de 2 ori mai bine cum ar fi in cazul fotografiei clasice ( in fotografia clasica: 5 x  1.4 = 7...deci 1 f_stop). Iar in acelasi interval de timp imaginea finala este mai luminoasa cu 1 f_stop.

- foarte putin mai usor (8kg fata de 10.3kg)



Ce am scris eu este pur teoretic. Nu am avut pana acum newtonian, doar refractor triplet. Probabil m-as descurca cu colimarea, desi nu-mi face placere sa pierd 10-20 minute inainte de fiecare sesiune foto.

M-ar interesa opiniile celor cu experienta, care au folosit atat newtoniene cat si refractoare de calitate. Eventual chiar pe aceeasi tinta, daca se poate, astfel incat comparatia sa fie cat mai corecta.

Incerc sa-mi dau seama daca se justifica intr-adevar in cazul seeingului mediu de Romania si in conditiile enumerate mai sus un newtonian de 200 mm fata de refractorul de 130 mm.

Multumesc.