-----------------------------------
Alexandru Claudiu
08 Aug 2025 13:48


-----------------------------------
Nu fac astrofoto a&#537;a că punctul meu de vedere este strict dpdv mecanic. Colimarea la un newtonian upgradat pentru astrofoto nu ar trebui să ridice nicio problemă, tubul închis nu suferă la transport, dacă ai grijă să nu îl love&#537;ti. Se schimbă spiderul drept cu unul cu bra&#539;e curbate, se mic&#537;orează sau se înlocuiesc clemele de la oglinda primară cu un inel, se schimbă &#537;uruburile de colimare de la ambele oglinzi. Focalizatorul motorizat cu senzor de temperatură elimină necesitatea tubului de carbon. Oricum nu este mai u&#537;or decât tubul de fier. Dacă vrei să reduci dilatarea îl înlocuie&#537;ti cu unul din inox, are coeficient ceva mai mic. La newtonian contează obstruc&#539;ia iar aceasta trebuie optimizată pentru a maximiza câmpul de plină lumină &#537;i pentru a nu avea vignetare. Dpdv optic trebuie testate riguros oglinzile pentru astigmatism sau alte defecte. Montura EQ6-R duce &#537;i un 250mm a&#537;a că mărimea &#537;i greutatea tubului nu cred că este o problemă. Sigur, &#537;i aici se poate umbla, se tunează montura sau se folose&#537;te una armonică, acum la modă.

Referitor la greutate, observ ca un tub de 250mm de carbon cu 7 mm grosime este 12 KG, un sw Quattro de 250 mm de otel este 14 kg. Nu e mare diferenta, dar exista.

Din cate am citit sunt tot felul de probleme cu newtonienele care nu-s din carbon, de exemplu se indoaie, mai ales daca sunt mari. 

Si da, vad ca, fie iei un newtonian entry-level si apoi te apuci sa-l modifici, ceea ce inseamna timp, bani etc. , fie iei unul stabil de la inceput, evident mai scump, la care nu mai modifici nimic. Oricum nu sunt genul care sa-l tot "bibileasca"...

Ma mai gandesc la o problema cu newtonienele: le trebuie acel parasolar anti-roua si anti-poluare luminoasa, ceea ce le face si mai lungi, transformandu-le intr-o panza-n vant (pentru cei care nu au observator).