-----------------------------------
tudor
08 Aug 2025 13:51


-----------------------------------
Scuze ca nu am o opinie pt astrofotografie. Dar merita sa amintesc ca am avut de nenumarate ori ocazia sa compar un newtonian de 500mm diametrul, o namila de instrument, cu o luneta ED 150mm diametrul obiectivului. Ce pot sa iti spun ca, strict pe vizual, refractorul ED imi dadea imagini mai bune la planete decât in newtonian. Refractorul avea un contrast net superior reflectorului. Atât de mare era diferenta de contrast încât de&#539;inătorul newtonianului de 500mm diametrul si-a luat &#537;i o luneta 130mm ca s-o foloseasca special pentru planete. Insa la obiecte dso newtonianul 500mm castiga de departe datorita luminozită&#539;ii. 
Deci în rezumat, la vizual refractorul castiga la contrast iar newtonianul la luminozitate! Dar dacă amandoua instrumentele ar avea aceea&#537;i capacitate de captare a luminii si aceeasi calitate optica ireprosabila, parerea mea, &#537;i a multor altor astronomi amatori, este ca luneta ED este peste newtonian datorita contrastului mult mai bun la vizual. Dar la astrofotografie cred ca instrumentele pot sa se comporte relativ similar.