-----------------------------------
dmtr69
08 Aug 2025 21:14


-----------------------------------
Sunt sigur ca un subiect asemanator a fost discutat pe forumul nostru, de asemenea si pe forumuri externe.
Eu sunt fan newton pentru astrofoto. E mai rapid si are capacitate de colectare a luminii mai mare. Dar nu am avut un APO cu o apertura apropiata, ci doar de 80mm. 
Trebuie sa fii constient de un lucru: nici un apo nu este perfect apo! Doar sa te uiti pe diagramele de test si vezi curbele RGB care nu coincid in punctul focal. Chiar daca prin corectii perfecte coincid in centrul imaginii, nu o sa fie asa si pe marginile campului. Problema va fi vizibila pe stele (halouri albastre de regula). Punctul de focalizare pentru filtre RGB (parfocale) poate fi diferit si stelele pot avea marimi diferite.
Dar si newtonul trebuie sa aiba oglinzile bune (cu cele de serie este loterie). Newtonul nu are aberatii cromatice daca nu are mediu refractor pe traseu (corectoare de coma- dar care sunt obligatorii pentru newtonul rapid). Aberatiile sunt totusi mult mai mici (depinde si de calitatea corectorului) pentru ca lentilele sunt aproape de senzor.
"Spike-urile" apar doar la stelele mai luminoase. Ele sunt de un real ajutor la repozitionarea camerei (le aliniezi cu reticulul softului de captura). In principiu sunt suficiente doua pozitii de baza ale camerei, pentru 95% din tintele abordate. E-V pentru latura mare a senzorului si cea sucita la 90 grade, N-S pentru aceasta latura. Nu sunt probleme la stivuire chiar daca schimbi pozitia camerei. Doar daca schimbi pozitia focuserului fata de spider.
Repozitionrea camerei la un refractor este mai dificila, neavand aceste repere (raze de difractie), deci necesita mai multe tatonari.
-colimarea poate fi un bau-bau pentru un incepator, dar odata ce o faci bine, colimarea se mentine daca nu zgaltai telescopul (la oglinzi mari este mai greu de mentinut).
-telescopul trebuie echilibrat pe montura, indiferent ce tip este.
-F-ul ( "rapiditatea" ) nu are treaba cu SNR-ul. Telescopul, de orice tip ar fi, nu are treaba cu SNR-ul. Nu am vazut recenzii ale instrumentelor cu referire la SNR.
Ala depinde de calitatea cerului, de senzor (expunere, zgomot termic si de citire), de filtru.
-seeingul afecteaza la fel ambele tipuri de telescope, daca au aceeasi rezolutie fotografica (as/px).