-----------------------------------
zoth
10 Aug 2025 09:22


-----------------------------------
O poveste aproape fantastica  :)  Inca din cursul serii eram hotarat sa ies la o plimbare astrala cu luneta mica acromata de 45 f11 si pentru ca Delfinul se afla in zona mea de vizibilitate dupa orele 11 seara, mi-am propus sa vad daca o pot separa pe Gamma Del cu piticania. Ar trebui sa pot ... 
Conditiile au fost bune si spre mirarea mea transparenta semnificativ mai buna fata de serile anterioare. M-am centrat cu ocularul cautator in care Gamma parea ca stea singulara apoi am urcat la 55x cu ocularul de 9mm. Doua varfuri de ac distincte cu spatiu negru intre ele, unul de culoare galben pur fara virare spre oranj, al doilea alb sidefiu pe un fundal in care turbulenta parca nu fusese inca inventata, o imagine straniu de frumoasa. Am urcat apoi la 99x cu ocularul de 5mm dar parca imaginea nu mi-a mai placut la fel de mult, stelele pareau prea cracanate si luminozitatea lor era ceva mai palida.
Am trecut din nou la ocularul cautator si m-am indreptat spre coada delfinului unde de regula imi place sa admir puzderia de stelute care se afla intre Zeta si Beta Del. S-au vazut frumos dar palide toate. Am remarcat insa o stea la NV de Zeta Del care s-a dovedit a fi SAO106250 cu m8.1 si mult mai la vest inca una, SAO106208 cu m8.2. Despre steluta mea de referinta SAO106264 cu m8.7 pentru (2)Pallas nici vorba ...
M-am centrat pe Zeta Del, am urcat la 55x si abia acum steluta de referinta a devenit vizibila, la inceput cu vedere periferica apoi la limita vederii directe. Am plecat spre vest catre SAO 106208 pe care am gasit-o singura, nimic in zona ei dar bine vizibila cu vedere directa. Am urcat iar la 99x si spre uimirea mea putin mai la est si usor mai sus a aparut o fantoma, evident doar cu vedere periferica. Nu era nimeni altul decat (2)Pallas, pozitia corespundea perfect cu schita generata de soft. Le-am plimbat apoi prin camp stanga/dreapta sa vad daca nu mi s-a parut. Fantoma era mereu acolo dar daca ma uitam direct la ea disparea instantaneu. Mi se pare incredibil ca am ajuns la m9.4 cu piticania dar in acelasi timp sunt foarte sigur pe ceea ce am vazut, parca imi vine sa o botez "Grond cel mic"  :lol: 
Stiu ca am promis ca nu voi mai posta schite dar asta de aseara se potriveste atat de bine cu ce am vazut incat imi dispare orice retinere ... panarama mea de soft rudimentar si-a facut treaba cu brio.
Sigur nu pot estima exact minutele de arc dintre stele dar sunt foarte sensibil la geometria imaginii si de data asta corespondenta a fost perfecta.
Colegul auriga a calculat o eroare de 23 minute de arc pe softul stellarium iar eu aseara am avut un camp vizual de 27 minute de arc la 99x, deci o eroare de marimea asta este aproape cat un camp vizual, deci exclus...