-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Aug 2025 16:50


-----------------------------------
Foarte interesant raportul, Silviu, multumesc si mai vreau, mi-a facut placere deosebita sa-l citesc.
Mie mi se pare absolut credibila magnitudinea de 9,4 atinsa de luneta ta de 45mm. Numai cerul Bucurestilor este cauza, pe un cer mai bun cred ca va ajunge si mai adanc.

Am ''in lucru'' o luneta cu obiectiv D=45mm F/11 ca al tau si pe care l-am primit de la tine.  Sunt in curs de modificare a unei lunete Herkules 50x600mm, de la Bresser, care se dovedeste a fi de fapt o luneta 42x600mm, din cauza unei buze aflate in celula obiectivului, in spatele acestuia. Nu are nici un rost buza aceea decat sa strice luneta sa nu mai fie una de 50mm.
Prietenul Zoli mi-a confectionat un inel adaptor cu care pot refolosi celula lui ... Herkules.
''M-am agatat'' insa la port-ocular. Focuserul este din plastic, pe standard 0,96'' si trebuie sa-l tunez, nu sunt multumit de ''calitatea lui germana'' produsa in RPC. 

Cred ca nu trebuie sa explic de ce dar numele de ''Grond cel mic'' mi se pare superb !

Ca sa dau idei colegilor... Am mai scris despre apertura extra-axiala cu diametru de 52mm a lui ''Grond''.  Aceasta formeaza un telescop foarte apropiat de perfectiune cu parametrii D= 52mm F/ 23. Am denumit aceasta configuratie TEANO 52x1200mm.
Dar si newtonianul de 148mm are apertura extra-axiala de 45mm care formeaza un TEANO 45x750mm adica F/ 16,7.

Sunt extrem de curios daca voi reusi performanta lui ''Grond cel mic'' si sa vad Pallas cu vreunul dintre TEANO = Telescop Extra Axial Non Obstructionat.

Ce pot sa spun cu certitudine este ca din lecturile mele flamarioane, asteroizii luminosi nu au fost inclusi in lista de obiecte accesibile lunetei scolare D=43mm, propusa de Flammarion si comercializata de Trambouze.

Atasez poza lui TEANO 52mm. 

Cer senin, Mircea