-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Aug 2025 12:40


-----------------------------------
TEANO este un telescop aproape perfect deoarece fiind o portiune circulara dar extra-axiala a unui paraboloid, mosteneste ceva din coma nativa. Insa raportul F/D urias  isi spune  cuvantul si ajuta foarte mult la calitatea imaginii.
Deoarece oglinzile nu sunt inclinate fata de axa optica, astigmatism nu exista ... daca nu exista. Nu-i ca TCT-urile.
Chiar si telescopul lui Jose Sasian are oglinzi inclinate, un fel de newtonian ghebos si de aceea cea mai mare lupta se da pentru eliminarea astigmatismului caracteristic tuturor herschelienelor.

https://spider.seds.org/scopes/dstevick/unobnewt.html

TEANO nu are nevoie de asa ceva, niste vitamine pentru cresterea in apertura ar fi insa utile.

auriga/ Lucian Hudin

Multumesc, numai ce am aflat si eu. Asteroidul acesta ''al meu'' as vrea sa-l vad eu dar Armand imi spune ca e pe la magnitudinea 23. 

Felicitari pentru observarea lui Eros, asteroid celebru !
Virgil Scurtu, Domnul sa-l odihneasca, a reusit sa-l observe pe Eros fotografic si, de bucurie, l-a sunat pe directorul Observatorului Academiei ( cred ca era Dramba) noaptea pe la 3. Nu stim daca don director s-a bucurat, eu cred ca nu. Dumnealui a condus junta care l-a eliminat pe Calin Popovici, a distrus echipa de Astrofizica si a anulat proiectul observatorului cu reflector de un metru de la Malul Surpat. Deci ma indoiesc ca il interesau observatiile si telescoapele.

In ultimele doua seri am fost concentrat pe variabile, nu am observat asteroizi. Mea culpa !

Cer senin, Mircea