-----------------------------------
dreammer54
14 Aug 2025 01:08


-----------------------------------
In seara asta am scos luneta in spatele blocului (am gasit o zona foarte aproape, intr-o mica parcare). In fata, bloc turn, in dreapta bloc turn, dar macar imi mascheaza luminile de la Grand Arena: raman stalpii de iluminat dintre blocuri, iar ca sa zic sa sunt "mascati" de crengile copacilor, deja ma mint singur. Ma rog, tot e ceva, macar ca sa ma lamuresc ce si cum.

Am plecat cu gandul la nebuloasa Dumbell, la Albireo, la globularul M71 din Sagitta (ma rog mi se parea mie ca ar fi o tinta relativ usoara), M103 din Cassiopeea, M29 din Lebada, poate dubla dubla din Lira si, eventual, nebuloasa Inel (desi asta nu m-a impresionat niciodata, poate pentru ca am privit-o doar prin Heritage 130/650 si ar fi trebuit mai multa apertura nu stiu, nu m-a impresionat desi am insistat de mai multe ori).

Surpriza mare a fost ca am identificat destul de usor nebuloasa Dumbell - si asta cu ocularul de 26 mm!!! Sa spun ca am vazut-o, e prea mare amagirea, doar am identificat-o, foarte vag, dar fara nici un dubiu: o pata rectangulara.
Prin Heritage am putut vedea clar forma de gantera, dar...alta apertura, alt cer.
Am incercat si cu Celestron Omni Plossl de 12 mm (12,5 mm?), dar, evident, si-a pierdut foarte mult din luminozitate incat chiar nu merita, asa ca am.revenit la ocularul de 25 mm.

O alta surpriza mare, dar neplacuta, a fost ca nu am putut gasi globularul M71 din Sagitta, oricat am insistat. Dupa mintea mea, daca am.gasit Dumbell, atunci gobularul trebuia sa fie si mai usor de vazut. Dar, oricat am insistat, nimic, NIMIC!

Albireo, floare la ureche, normal, si un binoclu modest de 10x50 o arata foarte bine (si spectaculos).
S-a vazut bine cu ocular de 25 mm., dar  s-a vazut cu adevarat frumos prin ocularul de 12 mm (75x). Nu ca prin Celestron XCell LX de 9 mm pe Heritage (tot 75 x aproximativ), dar aici cred ca ocularul XCell LX si nu apertura mai mare si-a spus cuvantul, Celestron Omni Plossl fiind mai...modest.

Roiul deschis M29 din Lebada s-a vazut frumos prin 26 mm si un pic nesatisfacator prin 12 mm (adica la 75 x); cred ca au fost mai multi factori: cerul urban (mai putine stele...), lipsa unui ocular de camp.larg si/sau a unui ocular care sa-mi dea doar 50x in loc de 75x.
Heritage cu apertura de 130 mm si focala de 650 mm, cu XCell LX tot 75x era si, pentru multe obiecte DSO combinatia era cel putin decenta, Aici poate am.gandit-o prost cand am vrut tot 75x dar pe o apertura de 80 mm; poate era mai bine daca ma multumeam   cu 50x.
In pofida comparatiei cu Heritage si ocularul XCell LX, roiul deschis M29 din Lebada chiar mi-a placut cum s-a vazut in seara asta prin refractorul de 80 mm. Da, era frumos sa se vada mai multe stele, fundalul sa fie mai negru, dar cred ca e unul dintre obiectele care se vad frumos si de pe cerul asta.

Dubla dubla am vazut-o si atat. In campul ocularului, steaua din "sud" s-a separat putin, dar cea din "nord" deloc.
Se prea poate sa fi vazut altceva decat dubla-dubla, mi s-a mai intamplat demuuult si pana m-am lamurit...nu mai zic nimic. 
Am pus ocular de 26 mm, apoi de 12 mm, apoi de 7,5 mm si, dupa aia, in seara asta nu am mai insistat.

M103 din Cassiopeea: unul din favoritele mele.prin Heritage si cer bun.
Totusi, daca celelalte vazute in seara asta erau sus, sus (si chiar la zenit, Vega, de exemplu), Casisiopeea era destul de jos si cerul acolo era si mai spalat.
In conditiile astea, bijuteria cu 3 stele.principale in triunghi si, in interiorul acestuia, aproape ca...pulbere de diamante (mica, putina, difuz/slab luminoasa,, dar superba), ei bine, in seara asta totul s-a redus la un triunghi din trei stele si poate inca una-doua pe langa. Si la 25x, dar si la 75x aceeasi situatie.

Inelul nici nu m-am mai deranjat sa-l caut, era prea incomoda pozitia la ocular si cum nu m-a impresionat niciodat, mi-am am zis: cu atat mai mult nu merita pe un astfel de cer

Concluziile.sunt urmatoarele:
- am tot mentionat Heritage-ul nu ca sa imi exprim nemultumirea fata de luneta asta, ci pentru ca stiam la ce sa ma astept de la aceste DSO-uri si am vrut sa vad ce poate luneta, in comparatie. Daca in Bucuresti a aratat toate astea, atunci sunt cu atat mai curios de un cer mai bun;
- de transportat nu e greu, dar nici asa de usor cum am sperat; nu luneta, ci trepiedul+stalpul de extensie+montura; trebuie sa caut numaidecat o husa pentru trepied, ca sa pot cara luneta pe un umar si trepiedul pe celalalt; iar intr-un mic rucsac ocularele si, eventual, stalpul de extensie + montura; macar o data sa o duc undeva ca sa-mi dau seama daca apertura merita, totusi efortul (prin metrou, prin tren) sau daca ramane in principal pentru Luna si planete din oras;
- eu am trepied de aluminiu Skywatcher si o montura mica si usoara; nu sunt ideale pentru luneta, dar imi fac treaba cu ele si nu vreau sa car mai multa greutate; in seara asta nu am mai extins deloc picioarele trepiedului si am crezut ca daca stau in genunchi cu ocularul la vreo 50 cm deasupra solului, o sa fie bine; a fost pentru mijloc, oarecum; gatul insa a protestat dupa o vreme; asa ca o sa extind picioarele si ma descurc eu cu vibratiile care vor creste putin, am mai.folosit-o asa si se poate chiar decent cu putina rabdare si atentie;
- pana una-alta, cat de curand o sa ma duc in Parcul Tineretului, urc in metrou pe la vreo 10 seara, stau cat pot si ma intorc cu un Bolt sau Uber; tot cer de oras ramane, dar poate copacii din parc vor masca mai bine luminile stradale...si pe cele din parc.

Toate cele "negative" de mai sus nu sunt critici si dezamagiri despre luneta asta; sunt doar aspecte la care ma asteptam, mai ales ca am avut apertura mult mai mare (130 mm) si mi le-am asumat cand am ales sa fie refractor de 80/900 si nu MAK sau mic newtonian cum era Heritage-ul; doar ca voiam sa vad cu ochii mei cat se poate cu instrumentul si in conditiile astea de cer.

Ce si cum am vazut in seara asta ma face sa cred ca pe un cer mai bun (si, cel putin pentru roiuri deschise, un ocular care sa-mi dea 50x si nu 75x), ma voi simti destul de bine privind prin luneta asta.

Vad ca Luna e sus, mai astept putin sa se pozitioneze mai bine pentru balconul meu si, daca nu adorm pana atunci ma duc sa arunc o privire...sau mai multe!

Stiu ca scriu mult, stiu ca nu e decat despre o luneta acromata cu o apertura micuta, dar va multumesc pentru sfaturi si pentru rabdarea de a-mi citi postarile lungi.