-----------------------------------
dreammer54
16 Aug 2025 02:23


-----------------------------------
@zoth: am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus, dar m-am gandit ca nu orea maerita la alertura de 80 mm si n-ma insistat aproape deloc.
In seara asta l-am cautat pana l-am gasit, folosindu-ma de ocularul de 25 mm si comparand imaginea din Stellarium cu imaginea din ocular, pana am gasit-o.
Apoi am trecut la 120x (7,5 mm).
S-a vazut ca o stea oarecare, aceeasi marime ca o stea oarecare si nici un pic de nuanta spre albastru.
Am mai vazut-o o singura data, demult, prin Heritage (130 mm) cu care, daca te uitai atent, observai ca e putin, putin mai mare decat o stea obisnuita si are o tenta de albastru-cenusiu.

Ce am vazut aseara, dar n-am mai scris: sateliti de-ai lui Saturn: 
- la 120x: Titan, Rhea (da, vizibila cu vederea periferica, dar certa) si Iapetus, tot cu vedere periferica dar mai usor de vazut decat Rhea;
- la 36x (ocular de 25 mm), culmea, Rhea s-a vazut mult mau usor, dar n-sm mai vazut deloc Iapetus.
Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus).

In seara asta am mai vazut 2 globulare: M15 din Pegasus si M2 din Aquarius. Ambele s-au vazut putin mai bine (nu asa intunecate) fata de cum s-a vazut M2 cu o seara inainte. Si, evident, tot doar niste pete difuze, chiar daca nu uniform (nucleele erau usor mai luminoase, iar nucleul lui M15 se distingea mai bine de restul roiului decat se distingea nucleul lui M2).

Si cam atat.