-----------------------------------
zoth
16 Aug 2025 09:10


-----------------------------------
 .. am vazut aseara ca este Uranus acolo unde ai spus .. 

Scriu eu erata, probabil erai somnoros la ora aia.. E vorba de Neptun aflat la aprox 1 grad NE de Saturn.
Asta doar ca sa nu inducem lumea in eroare ..
Am iesit si eu asta noapte la ora 2.00 sa-i vad cu jucariile cele mici, Prichindel (ED70) si Muc cel mic (AR45 f11). Am observat nuanta albastrie cu ambele dar in 45 f11 era vizibila mai greu, trebuia sa ma uit direct la Neptun si sa-mi concentrez atentia. Aspectul la toate magnificatiile doar stelar in ambele si nici nu ma asteptam la altceva..
Titan vizibil la fel in ambele dar nu am sapat mai adanc pentru alti sateliti, au totusi magnitudini cam mari pentru cerul de aici si pentru aperturile folosite.

Am spus ca am vazut Rhea si Iapetus dupa ce am cautat pe Internet si comparat magnitudinile saltelitilor din zona si i-am ales pe aia cu magnitudinea cea mai mare (Rhea si Iapetus)

Aici nu prea inteleg ce ai vrut sa zici, la mine dupa Titan sunt trecuti usor in alta ordine functie de cresterea magnitudinii:

Rhea m9.9
Tethys m10.4
Iapetus m10.5
Dione m10.6
Enceladus m11.9
Mimas m13.1
Hyperion m14.4

Cu jucariile mici am sa incerc eventual doar la Rhea cu vedere periferica, altceva nu cred ca va fi posibil.

Bafta si cer senin!