-----------------------------------
David Marica
20 Aug 2025 07:13


-----------------------------------
Azi noapte, in jurul orei 22-23, Calea Lactee se vedea foarte frumos conturat cu ochii liberi (asemanator cu imaginea camerei Tapo c325wb, poza mai jos). Dar nu am iesit la observatii cu telescopul, ci m-am culcat ca sa ma pot trezi devreme, la 5 dimineata, pentru observarea minunatei conjunctii cu ochii liberi! Azi dimineata a avut loc conjunctia dintre Luna (10.9% iluminata), Jupiter, Venus, Pollux & Castor! Daca nu era ceata, se vedea si Mercur in conjunctie cu roiul M44 "Stupul"!

Cu ochii liberi s-a vazut o configuratie foarte frumoasa pe cer, la rasarit, planetele erau luminoase, iar la Luna i s-a vazut slabut si lumina cenusie si ceva "mari" vizibile spre nord. Deja la aceasta ora erau pe cer frumos prezente si constelatiile, stelele de iarna, Orion, Hyadele, Pleiadele etc. Am luat si binoclul si m-am bucurat de tot ce mi-a oferit cerul, Luna cu lumina cenusie s-a vazut excelent, "3D", cu stele in fundal, am mai observat Jupiter cu satelitii sai, Venus ca o secera luminoasa, Closca cu pui, M42, Taurul / Hyade, toate foarte frumoase!

M-am concentrat in acelasi timp si la fotografia cu telefonul Xiaomi (imagini mai jos), dar, din cauza cetii, nu am mai prins, din pacate, planeta Mercur cu roiul M44, "Stupul". Totusi, a fost o dimineata minunata!  :D 

Imi pare rau ca am uitat sa va anunt de acest eveniment, dar maine dimineata daca va treziti devreme, Luna va fi o secera si mai subtire, doar 5% iluminata de Soare, iar lumina cenusie sigur se va vedea frumos! Va fi prezenta si o configuratie interesanta, un fel de "ordine", o linie dreapta Jupiter - Venus - Luna - M44 - Mercur, la rasarit!

Cer senin!
David