-----------------------------------
dmtr69
22 Aug 2025 09:09


-----------------------------------
Da, parca e mai buna focalizarea. Am totusi cateva intrebari si sugestii:
-Culoarea violet a fundalului indica un balans de alb gresit sau o schema gresita la debayer. Pozele color din matrice RGGB au tenta verde puternica (pozele raw, necalibrate) pentru ai 2 pixeli verzi din 4 si automat camera este mai sensibila la verde. 
Cu ce soft faci captura? Cu SGP ai cadre fit, vizualizare monocrom nedebayerat. Cu SharpCap ai vizualizare color, cadrele fit cand le deschizi in alt soft sunt deja color, deci deja debayerate. Dar cred ca trebuie sa-i dai schema corecta (RGGB in cazul camerelor mele, dar poti testa pana o gasesti pe cea corespunzatoare). Atentie si la setarile softului de stivuire, DSS in acest caz.
De asemena ai grija si la luminozitatea fundalului. Urmareste histograma sa nu tai din semnal. Un fundal negru (black clipped) ascunde gunoiul(gradientul) sub pres, dar taie si semnal util. 
Acorda atentie si eliminarii gradientului. Este un pas foarte important pentru o poza buna.
-Gain 800 din cat? Mi se pare foarte mare. Si expunerea e mare. Eu mergeam pe gain 200-300 din 600maxim, si cu expuneri de 30-60s cel mult si tot aveam stele arse. Asta e nasol, mai ales cand ca tinta sunt stelele din roiuri. In cadrul raw (fara auto-strech) trebuie sa vezi doar cateva stele mai luminoase sau nici una. Daca vezi deja bine centrul roiului, nu mai ai plaja pentru strech si ai pierdut deja culorile stelelor.
-Pentru focalizare, o masca Bahtinov (impreuna cu softul gratuit de evaluare a focalizarii) este un accesoriu necesar. Folosesti o stea mai luminoasa pentru asta (deci de regula, in afara tintei). Poti face si focalizare automata fara a pleca de pe tinta(fara Bahtinov, prin masurarea HFR) daca ai focuserul motorizat si ai softul necesar.