-----------------------------------
mmarin
22 Aug 2025 22:58


-----------------------------------
Cu vreo doi ani în urmă am testat &#537;i eu TEANO - involuntar; am scos căpăcelul ca să aclimatizez dobul dar am uitat să scot capacul cel mare înainte să pun ocularul în focuser. A fost o experien&#539;ă extrem de ciudată, imaginea văzută prin ocular era în acela&#537;i timp foarte satisfăcătoare &#537;i dezamăgitoare - era Luna în primul pătrar. În timp ce admiram contrastul &#537;i stabilitatea imaginii, nu puteam să în&#539;eleg ce lipse&#537;te. După ceva timp am remarcat că 1: o mul&#539;ime de detalii fine ar fi trebuit să fie vizibile &#539;inând cont de faptul că imaginea nu &#8222;fierbea&#8221; prea mult &#537;i 2: imaginea în ocular nu era excesiv de luminoasă, ba chiar dimpotrivă.
  După ce am scos capacu' &#537;i am reluat observa&#539;ia lucrurile au reintrat în normal: imaginea fierbea cu entuziasm, luminozitatea lunii îmi ardea retina, contrastul imaginii era la pământ dar detaliile fine erau acolo - tot ce aveam de făcut era să mă uit spre ele atunci când intrau în focus. Cred că ăla a fost momentul în care am decis în forul meu interior că nu mai dau o ceapă degerată pe ESTETICA imaginii.