-----------------------------------
nightwatch30
24 Aug 2025 13:59


-----------------------------------
A trecut deja un an de la deschiderea acestui subiect &#537;i consider potrivit să adaug câteva completări.

Interesul meu principal se îndreaptă către istoria astronomiei &#537;i către reconstruc&#539;ia lunetelor simple din secolul al XVII-lea, adaptată epocii moderne.

Anul 2025 este unul cu semnifica&#539;ie aparte, marcând 400 de ani de la na&#537;terea lui Giovanni Domenico Cassini &#8211; mare astronom care a descoperit Marea Pată Ro&#537;ie de pe Jupiter, umbrele sateli&#539;ilor galileeni, Diviziunea Cassini, precum &#537;i mai mul&#539;i sateli&#539;i ai lui Saturn: Rhea, Iapetus, Tethys &#537;i Dione. Tot el a fost primul care a determinat cu precizie perioada de rota&#539;ie a planetelor Jupiter &#537;i Marte, realizând aceste observa&#539;ii cu ajutorul telescoapelor construite de Campani &#537;i nu numai.

În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, optica telescoapelor a cunoscut o îmbunătă&#539;ire semnificativă prin introducerea polizării pe hârtie. Înainte de 1640, lentilele erau polizate pe pâslă cu Tripoli (oxid ro&#537;u de Vene&#539;ia). Această metodă producea lentile foarte lucioase, însă contactul dintre pâslă &#537;i sticlă era deficitar: din 30 de lentile polizate, doar aproximativ 5 atingeau o calitate optică aproape limitată de difrac&#539;ie.
Prin contrast, polizarea pe hârtie oferea o suprafa&#539;ă mai precisă din punct de vedere optic, chiar dacă transparen&#539;a &#537;i luciul nu erau la fel de pronun&#539;ate.

În acest an am ini&#539;iat un proiect dedicat refacerii procesului de polizare pe pâslă &#537;i a metodelor de manufacturare a lentilelor din secolul al XVII-lea.

După 1650, majoritatea obiectivelor erau polizate pe hârtie, în timp ce ocularele continuau să fie polizate pe pâslă, deoarece lentilele cu rază de curbură mare &#537;i focale scurte nu puteau fi finisate cu aceea&#537;i precizie prin metoda pe hârtie.

Tot în acest an am intrat în posesia unei lentile obiectiv realizate din sticlă veche germană, foarte asemănătoare celor produse de Giuseppe Campani, probabil provenind din acela&#537;i tip de material. Lentila are diametrul de 101 mm &#537;i distan&#539;a focală de 12 m.

Pentru observa&#539;ii am amenajat în curtea mea un spa&#539;iu dedicat lunetelor aeriene. Am achizi&#539;ionat un stâlp telescopic pe care am montat o montură EQ1, unde este fixată celula obiectivului. Direc&#539;ionarea monturii se face prin intermediul unor sfori, permi&#539;ând vizarea oricărei regiuni de pe cer. Stâlpul poate fi extins până la 6 m înăl&#539;ime, iar cu lentila de 12 m focală pot observa obiecte aflate la aproximativ 28° deasupra orizontului, atunci când este ridicat la maxim.
Lentila are in interior mici bule de aer asemanatoare sticlelor din veacul al 17-lea dar foarte putine si un numar mare de gropite la suprafata chiar si asa nu am detectat defecte in sticla este la fel de buna sticla precum sortimentele de sticla buna soda lime de azi, am intalnit si sticla bk7 cu defecte notabile in ea.
Imaginiile sunt fabuloase.
https://www.youtube.com/watch?v=ZUSsstt_u8s

Întregul sistem este portabil: atât stâlpul, cât &#537;i baza sa pot fi mutate cu u&#537;urin&#539;ă, ceea ce îl face un instrument flexibil &#537;i adaptabil, nefiind fixat permanent.
Se pot monta lentile si mai mari cu focala pana la 20 de metri, anul acesta am finalizat o lentila biconvexa simplet cu focala de 21m de metri doar experimental avand 62mm diametru.

Voi discuta mai pe larg despre manufacturarea optica in sec al 17-lea cat si despre ce puteau observa astronomii la vremea respectiva.