-----------------------------------
David Marica
28 Aug 2025 16:05


-----------------------------------
Frumoase observatii dle. Mircea, spor la osbervatii, mai ales la obiectele Herchel! Frumos si roiul "iT", trebuie sa-l observ candva! :)

Aseara, Miercuri 27 August, fiind cerul senin complet, am iesit cu dobson 200/1220, f6.1 la niste observatii mai "relaxante". Am folosit ocularul Lacerta PFF 25mm si zoom 8-24mm. (intre 22:40-23:40, o ora de observatii).
Am observat:
- galaxii: M101, M51, M81&M82, M31, M32, M110 si M33. M101 si M33 erau niste pete mai difuze gri, in rest s-au vazut ok galaxiile, de exemplu, la M51 se vedeau nucleele la ambele galaxii si putin spiralat la M51, iar M82 cu forma sa de "tigara"...
- Nebuloase: M17 (forma lebedei foarte frumoasa), M16, M27 si M57 (foarte frumoase, preferatele mele! La inceput mi s-au parut verzui, nu stiu de ce, in rest foarte luminoase alb-negru le-am vazut). 
- Un obiect nou observat, mic si rotund difuz, NGC 6781, mag. 11,4.
Nebuloasele Voalul (de Est si Vest - fara filtre) - s-au vazut din prima slabut, nu ca data trecuta, dar erau prezente, frumos conturate.
- Roiuri sferice: M13, M92, M22, M10 & M12.
- Roiuri deschise: M25, M18, M11, NGC 457 + NGC 436, NGC 869 & 884 (Roiul Dublu din Perseu - foarte luminoase, niste bijuterii), M39 si M29 in apropiere de Sadr.
- Stele: Albireo (dubla frumoasa), Altair, Vega, foarte luminoasa si frumoasa in ocularul Lacerta de 25mm.
- La final am observat planeta Saturn, cu satelitii Rhea, Titan si in departare Lapetus. Am folosit si TEANO, care mi-a oferit un contrast mai bun, mai negru si camp vizual mai mic, dar alte imbunatatiri nu. Dar s-a vazut foarte frumos Saturn cu inelele sale, dar incepea deja sa se abureasca ocularele...

Dupa ce am strans telescopul, am mai ramas pana dupa miezul noptii sa admir cerul instelat cu Calea Lactee si 3 stele variabile cu ochiul liber, Bet Persei, Gam Cas si Eta Aql, pe care le-am raportat la AAVSO.

Cer senin! 
David