-----------------------------------
iulian90
29 Aug 2025 23:07


-----------------------------------
Felicitări, Iulian! Se vede un progres net în tot ceea ce faci!

Yes. Ceea ce apreciez la munca lui Iulian, pe langa instrumentele construite de el, sunt rigurozitatea observationala, prezentarea fidela a datelor, relatia indubitabila cu realitatea. Rara avis in zilele de azi.

Multumesc tuturor pentru apreciere si felicitari. :)  

Astazi am scos la Soare spectroheliograful de 80mm si am scanat pe fasii intreg discul solar in H-alpha, iar din ele am selectat portiunile de interes ,cu regiuni active ,filamente sau protuberante si le-am prelucrat. Turbulenta a fost cam mare, deci seeing mediocru, dar spre seara s-a mai ameliorat si am inceput sa fac imagini din ce in ce mai clare si mai bune. 

Toate imaginile in H-alpha de mai jos sunt rezultate prin scaderea H-alpha cu Continuum din aceeasi scanare, am latit fereastra de scanare la 150-200 pixeli si prind si suficient Continuum de o parte si de alta a liniei spectrale, chiar si in cazul H-alpha care e destul de lata si lateral extrag imaginile in Continuum care intra in procesul de scadere cu H-alpha, accentuand contrastul cromosferei si a protuberantelor, estompand in schimb componentele specifice imaginilor in Continuum sau lumina alba, adica petele solare si porii, care abia se mai disting in cromosfera, chiar si cea mai mare dintre ele ,AR 4191 abia se vede in imaginea rezultata din scaderea H-alpha cu Continuum, pe cand in imaginea H-alpha bruta se vede destul de bine. 

Perioada asta e multa activitate solara , cateva din regiuni sunt mai active, una dintre ele (AR 4195) producand o eruptie solara in timpul scanarilor. Mi-am dat seama de acea eruptie pentru ca softul de prelucrare a scanarilor, JSolex si mai ales SHG Main, intuneca restul imaginii ca nu arda zonele cele mai stralucitoare asociate cu eruptiile solare. Iar in cazul imaginii ce contine regiunile AR 4195,4196,4197 chiar asta s-a intamplat, in dreptul regiunii AR 4195 se observa o pata luminoasa asociata cu o eruptie solara.