-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Aug 2025 16:38


-----------------------------------
Multumesc dragule, iti doresc si tie, si tuturor celor dragi noua, La Multi Ani cu sanatate !

Imi cer iertare daca am inteles gresit, am crezut ca exista indoieli cu privire la posibilitatea unor asemenea observatii cu lunete de 90mm. Mea culpa !
Nu ca as fi eu batut in cap si as indemna oamenii sa renunte la instrumente mari in favoarea piticaniilor. Nu, vreau doar sa incurajez toti amatorii sa faca observatii cu ce instrumente au. Mai mult sau mai putin, toate instrumentele decente sunt bune pentru efectuarea de observatii. Nici ''dupa deget nu ma ascund'', nici ''nu ma dau dupa cires''. Sunt dependent, iubesc observatia astronomica, iubesc cerul cu toata puterea sarmanului meu sufletel si de aceea mereu indemn si pe altii sa faca la fel.

In privinta divizarii sectiunilor de observatii  in ''incepatori'' si ''avansati'', nu am fost niciodata de acord si suntem pe aceeasi lungime de unda. In semn de protest, imi acord pentru totdeauna medalia de ''vesnic incepator'' intr-ale Astronomiei.

Revenind la lunetele de 90mm ... mai fratilor, fiti seriosi ! Numai si numai poluarea luminoasa criminala din orasele noastre impiedica aceste minunate instrumente sa arate ce pot. Thomas William Webb este considerat parintele astronomilor amatori de pe toate meridianele. De ce oare ? Pentru ca a scris cartea '' Celestial Objects for Common Telescopes''. Carte care a indrumat deja multe generatii pe caile astrale. 
Apoi daca binevoiti a afla detalii, vreo douazeci de ani, dumnealui, pastorul Webb, a facut observatii pentru acea carte cu o luneta de 95mm. Este aceeasi luneta care a fost unul dintre cele mai raspandite instrumente si in randurile  celebrei  Societe Astronomique de France, fondata de Flammarion. 
La cartea lui Webb a contribuit cu observatii si Espin pe vremea cand era inca un ''mucinceai'' si folosea ba un binoclu galilean, ba o luneta de 25mm, ba o luneta de 76mm. Daca iubesti cerul si faci observatii, el te va rasplati. Si nu trebuie sa mergi la capatul lumii ca sa intri in intimitatea lui. 
Pana la urma, tatal lui Thomas William Webb i-a facut fiului cadou un newtonian de 8''. Dupa cum si instrumentul cu care Camille Flammarion, prietenul lui Webb, a inceput studierea Catalogului Messier, a fost tot un newtonian de 200mm.
Inca si in ziua de azi, telescopul de 200mm, sau opt inch, te ajuta sa vezi minunatii fara numar in Imparatia Cerurilor. Iar o luneta de 90mm iti deschide poarta catre stele, fara probleme.

In cer este loc pentru toti cei care-l iubesc ! '' Si acum sa mergem la stele'' = '' Sic itur ad astra'' !

Cer senin, Mircea