-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Mai 2008 22:32


-----------------------------------
Ieri seara,intre 22:00 si 22:25 ,ora de vara,am observat din nou Marte si M44.Marte s-a apropiat de roi,acum incap bine ambele obiecte  in campul de 5 grade al binoclului Sakura 9x60mm.Risc o evaluare si presupun ca Marte era la 4-4,5 grade de M44,functie de referinta,centrul roiului sau marginea lui imaginara.Imi propun ca in viitor sa iau ca referinta binara (?) care se vede la marginea estica a roiului.Inainte de a ma retrage in apartamentele mele mai mult sau mai putin  princiare,doua ganduri m-au strafulgerat.Intai,si intai,regret ca mi-am demontat  luneta din lentile de ochelari,deoarece era instrumentul cel mai potrivit pentru a-mi da seama cum vedea aceste obiecte  Messier insusi.In prima sa varianta de catalog ,in care a publicat primele 45 de obiecte,el mentioneaza de mai multe ori ''o luneta obisnuita de un picior (30cm,nota noastra) focal'' .Ei bine ,o asemenea luneta nu putea sa aiba o apertura mai mare de 6 sau 8 linii ,adica vreo 12-16mm.De ce mi-am demontat deci luneta?
Apoi ,in al doilea rand,nici nu a fost un gand,a fost mai mult o strafulgerare de admiratie.Am indreptat binoclul spre zenit si campul vizual s-a umplut de stelele din Parul Berenicei,numit si Mel.... nu stiu cat,numit si Parul Veronicii de catre rusi.O admiratie deci pentru acest minunat instrument care este binoclul,asa cum este el,chiar si in varianta sa chinezeasca:ce alt instrument mai poate arata acest minunat nor de stele, in toata splendoarea sa,asa cum il dezvaluie binoclul? Mircea