-----------------------------------
zoth
09 Sep 2025 10:44


-----------------------------------
08-09 septembrie a fost noaptea experimentelor sadice: observatii in zona lunii aflata in faza de 98.2%.
Uitandu-ma pe simulator am observat ca mai sus cu vreo 6 grade de luna se afla pe la ora locala 1.00 steaua Omega Psc si langa ea ... un amarat de asteroid, (444)Gyptis.
Am luat rft-ul de 4 toli aflat acum in probe si am vizat Omega Psc apoi am cautat ceva stelute ajutatoare cu care sa-mi formez o geometrie a imaginii asa cum fac de fiecare data. Am gasit la sud de Omega steluta SAO 128518 m8.6  iar inspre sud est SAO 128535 m7.9. Ei bine, asteroidul cautat (444)Gyptis m11.0 trebuia sa se afle pe latura cea mai lunga a triunghiului format din cele 3 stele. Am urcat la 55x si am inspectat zona. Omega Psc se vedea fara probleme, SAO 128535 la fel dar SAO 128518 ceva mai greu insa constant cu vedere directa. De asteroid nici vorba ... Luna foarte luminoasa precum si ceva nebulozitate in atmosfera mi-au taiat posibillitatea de a vedea acest asteroid. Am reluat procedura la 100x dar rezultatul a fost acelasi.
Voi reveni in zona dupa ce pleaca luna si cand transparenta va fi ceva mai buna, sunt increzator ca il voi dovedi  :)