-----------------------------------
carstea
18 Mai 2008 09:28


-----------------------------------
Nu e deloc usoara alegerea opticii, fratilor!
Mai ales atunci cand poti cumpara un singur instrument ( plus un binoclu), asa cum e cazul meu( din motiv de nevasta...). Asa cum stiti cu totii, instrumentul ideal pentru amatorul in astronomie nu s-a inventat inca! Partea buna e ca nu traim pe la 1600 si ceva.... vedeam noi atunci posibilitati de alegere a opticii!
Lasand gluma, in cazul meu de amator in general urban, fara curte in spatele casei( traitor la bloc), un instrument compact se impune. Urmatoarea limitare o reprezinta pretul, in cazul meu pe la 2000 euro cu tot cu montura si accesorii. Avand in vedere acestea, dupa parerea mea, se califica in finala:
1) luneta ED 102/714
 avantaje- calitate buna, contrast bun, camp larg, plaja de mariri 20X....180X, greutate mica, fara probleme importante de aclimatizare, putin sensibila la turbulenta atmosferica, nu necesita colimare, portabila;
dezavantaje- diametru obiectiv 102 mm, probabil ceva aberatie cromatica la grosismente mari, lungime tub la limita max. din punctul meu de vedere.
2) Vixen VC 200
av.- diametru obiectiv, aclimatizare mai rapida decat telescoapele cu tub inchis, calitate japoneza, corectie f. buna, portabil, suficient de usor;
dez.- contrast mai scazut( cat o fi obstructia centrala? 40%?), sensibil la turbulenta atmosferica si cea a propriului tub( tub deschis), camp mai mic chiar si cu reducator de focala, necesita colimare( oare cat de des?);
3) Vixen VMC 200L, Intes MK 603
cam aceleasi probleme ca la VC 200, cu unele variatii-la MK av. -contrast mai bun,  turbulenta in tub scazuta,  tip Rumak, dez.- diametru mai mic ca al japonezelor, aclimatizare mai lenta.
4) Celestron C9.25 - cam mare tubul, ar tebui sa mai strang bani,...dar stiu si eu?

Voi ce ziceti?
Dan